Za otroke so božični in novoletni prazniki čas, ko prejmejo številna darila, med njimi so najpogosteje prav igrače. Na prodajnih policah je na tisoče igrač in izbrati tako, ki bo razveselila otroka, hkrati pa bo tudi primerna njegovim razvojnim sposobnostim in varna, je za marsikoga zahtevna naloga.

Zato se je pametno držati nekaterih pravil, ki so jih pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

1. »V« za velikost. Manjši ko je otrok, večja naj bo igrača.

Za otroke, mlajše od 3 let, predstavljajo nevarnost za zadušitev tiste igrače, katerih premer je manjši od treh centimetrov (na primer majhne figurice živali ali ljudi, drobne kocke, žebljički, majhne žoge, piskajoče igrače z drobno piščalko, igrače, ki vsebujejo male okrogle baterije, medvedki s pritrjenimi trdimi očmi), in igrače, ki se razstavijo na manjše dele. Pri izbiri igrače si lahko pomagamo z oznako, ki opozarja, da igrača ni primerna za otroke, mlajše od 3 let, ker je premajhna ali razstavljiva na drobne dele. Bodimo pozorni tudi na dele igrače, ki se lahko odlomijo ali odtrgajo. Otrok jih lahko pogoltne, vdihne ali jih vtakne v nos ali ušesa.

Preverimo, ali je piskajoča igrača, ropotuljica ali igrača za grizenje dovolj velika, tudi ko jo stisnemo. Otrok da stisnjeno igračo lažje v usta, ko stisk popusti, pa igrača zapolni dojenčkovo ustno votlino in zapre žrelo, kar povzroči zadušitev.

Igrače za majhne otroke morajo biti trdne, močne in kakovostno izdelane. Naj nas ne premamijo lepe, vendar slabo izdelane igrače, ki hitro razpadejo.

Igrače za sestavljanje z majhnimi in zelo močnimi magnetki niso primerne za otroke, mlajše od 6 let. Če otrok magnetke pogoltne, lahko pride do težkih poškodb notranjih organov.

2. »V« za vrvice. Igrača za majhnega otroka ne sme imeti vrvic, trakov, strun.

Igrače, ki imajo vrvice, trakove ali strune daljše od 22 centimetrov, niso primerne za otroke, mlajše od 3 let, ker se otrok z njimi lahko zadavi. Takih igrač ne kupujemo ali pa z igrače odstranimo vse vrvice, preden jo ponudimo otroku.

3. »V« za videz. Igrača naj bo brez ostrih robov in konic.

Varna igrača ne sme imeti ostrih robov, ostrih koničastih delov, na leseni igrači ne sme biti trsk. Za otroke, mlajše od 3 let, tudi niso primerne igrače s kovinskimi deli. Igrača tudi ne sme imeti odprtin, velikih od 0,5 do 1,2 centimetra, ker se vanje lahko ujamejo prsti rok ali nog.

Za majhnega otroka ne kupujemo igrač z gibljivimi deli (vzmeti, pogonski mehanizmi, tečaji), ki lahko uščipnejo, urežejo ali ukleščijo dele otrokovega telesa ali zagrabijo dolge lase. Majhni otroci se lahko poškodujejo tudi s koničastimi svinčniki in barvicami, zato naj z njimi rišejo samo pod nadzorom odrasle osebe.

4. »V« za vrsto materiala. Material, iz katerega je narejena igrača, mora biti zdravju neškodljiv in negorljiv.

Igrače, ki jih otroci dajejo pogosto v usta, morajo biti izdelane iz zdravju neškodljivih snovi. Tudi pripomočki za risanje pogosto končajo v ustih ali na koži kljub temu, da otrok riše na papir. Igrače morajo biti pobarvane z zdravju neškodljivimi barvami, ki ne pokajo in se ne luščijo.

Plišaste igrače in kostumi naj bodo izdelani iz pralnih in negorljivih ali počasi gorljivih tkanin, polnilo pa ne sme biti iz drobnih delcev, ki lahko postanejo vzrok za zadušitev.

Tudi pri večjih otrocih velja pazljivost.

Na primer igrače za jahanje so lahko nevarne predvsem za mlajše otroke, ker še nimajo dobro razvite koordinacije gibov, zaradi česar so pogosti padci s poškodbami. Izberimo igračo, ki je primerna otrokovi starosti, in poskrbimo, da se bodo otroci igrali le na varnih površinah, daleč stran od stopnic, plavalnega bazena, prometa in podobno.

Igrače, v katerih se otrok lahko vozi, morajo imeti dober zavorni sistem, iz njih se ne sme z lahkoto pasti in ne smejo predstavljati nevarnosti za poškodbe otroka ali koga drugega. Izberemo igračo, ki je primerna otrokovi starosti, in poskrbimo, da se bo otrok vozil le na varnih površinah.

Kolesa in kolesarske čelade sodijo skupaj. Tudi kadar podarjamo rolerje ali rolko, je treba darilu dodati poleg čelade še drugo varovalno opremo: dlančnike, komolčnike in kolenčnike.

Tudi baloni so nevarni

Napihljivi baloni so nevarni za otroke do 8. leta starosti. Otroci se lahko zadušijo z nenapihnjenim balonom iz lateksa ali z delci balona, ko ta poči. Ne dovolimo, da bi otroci sami napihovali balone brez nadzora odrasle osebe ali se igrali z nenapihnjenimi baloni. Balone uporabljamo izključno za dekoracijo.

Igrače na električni pogon se lahko napajajo z električno napetostjo največ 24 V. Otroci jih lahko uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe. Baterije lahko v igračo vstavlja samo odrasla oseba. Otroci naj ne nosijo igrač na baterije v posteljo, ker lahko pride do opeklin zaradi izlitja baterij!

Koničaste igrače, na primer meči, sablje, puščice, morajo imeti konice iz mehkega materiala ali na konicah vakuumske kapice. Tovrstne igrače in izstrelki ne smejo imeti trdih konic, saj lahko povzročijo poškodbe obraza, še posebej so nevarne poškodbe oči. Poučimo otroka, naj s sabljo ali lokom ne meri v človeka.

Nakup igrač orožja na NIJZ odsvetujejo.

Zadnja leta so vse bolj priljubljene videoigrice in računalniške igrice. Izberemo le tiste, ki so primerne otrokovi starosti, izogibamo pa se nakupu igric, ki spodbujajo nasilje.

Previdnost tudi doma

Darila so običajno zavita v pisan papir, darilne vrečke in polepšana z okrasnimi trakovi. Vrečke in trakove pospravimo zunaj dosega otrok takoj, ko darilo odvijemo, da se majhen otrok z njimi ne zaduši ali zadavi.

Pred uporabo nove igrače pazljivo preberemo navodila za sestavljanje, uporabo in varno ravnanje.

Pazimo, da se mlajši otroci ne bodo igrali z igračami starejših bratcev ali sestric, ker so običajno igrače starejših otrok majhne ali sestavljene iz drobnih sestavnih delov in zato nevarne za zadušitev mlajšega otroka.

Ne pustimo, da bi igrače ležale po tleh, saj so pogosto vzrok za padce otrok in odraslih. Otroka naučimo, naj vedno pospravi igrače, ko se neha igrati.

Plišastih in drugih mehkih igrač ne puščamo v bližini izvora vročine, na primer štedilnika, kamina, grelnikov, ker se lahko vnamejo in povzročijo požar.

Otroške igrače redno pregledujemo. Nekoč varne igrače se lahko spremenijo v nevarne, če se razbijejo ali raztrgajo. Če smo v dvomih, ali je igrača še varna, jo zavržemo.