Rakete avangard po navedbah Moskve sodijo v novo generacijo zmogljivih raket, ki lahko dosežejo cilje skoraj po vsem svetu in presegajo vse obstoječe protiraketne obrambe, kot je na primer tisti, ki so ga ZDA namestile v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obrambni minister Sergej Šojgu je predsedniku Putinu poročal, da od 10. ure po moskovskem času deluje prvi pehotni polk, ki je opremljen z novim strateškim nadzvočnim sistemom avangard", je sporočilo obrambno ministrstvo.

Kje je nameščen polk, niso sporočili, je pa decembra lani ruska vojska napovedala, da bodo te rakete najprej namestili v regiji Orenburg v Uralu.

Raketa avangard naj bi bila sposobna letenja s 27-kratno hitrostjo zvoka oziroma več kot 33.000 kilometrov na uro, pri tem pa tudi manevrirati, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Sposobna naj bi bila tudi nositi jedrsko orožje.

Putin je raketo, ki so jo z dosegom 4000 kilometrov uspešno preizkusili decembra lani, takrat primerjal z izdelavo "prvega umetnega satelita v Zemljini orbiti", s čemer je mislil na umetni satelit Sputnik iz leta 1957, ki je bil takrat simbol tehnološke nadvlade Sovjetske zveze nad ZDA v času hladne vojne.