Kot je razvidno z zemljevidov, ki prikazujejo temperaturo svetovnih morja, je v bližini obale Nove Zelandije velikanski temno rdeč madež. Gre za najmanj milijon kvadratnih kilometrov velik del morja, kjer je temperatura vode za šest stopinj Celzija višja, kot je normalno.

James Renwick, vodja oddelka za geografijo in okolje na Victoria University v Wellingtonu pravi, da je morje v bližini redko poseljenega otoka Chatham občutno pretoplo. »Gre za največje področje nadpovprečno toplega morja na svetu v tem trenutku,« pravi in dodaja, da je običajna temperatura morja na tem območju v tem času okoli 15 stopinj Celzija, sedaj pa je tam malce nad 20 stopinj. Po njegovem mnenju je možno, da je nenavadno toplo morje povezano s toplogrednimi plini in podnebnimi spremembami.

Posledice za morsko življenje

Tovrstna segrevanja posameznih delov oceana sicer povezujejo z visokim zračnim tlakom in šibkimi vetrovi. »Ni nenavadno, da se nekateri predeli tako segrejejo. A segrevanje za štiri, pet, šest ali celo deset stopinj Celzija, je zelo nenavadno,« je dejal Renwick. »Verjetno se je segrela tanka plast oceana, nato pa se zaradi pomanjkanja vetra, ki bi premešal vodo, slednja ni ohladila več tednov,« razmišlja strokovnjak. Takšna otoplitev morja ima brez dvoma posledice za morsko življenje na tem območju. Za zdaj znanstveniki še ne vedo, v kolikšnem obsegu je prizadeto tamkajšnji morski živelj.

Po podatkih Svetovne meteorološke organizacije je bilo zadnje desetletje najbolj vroče v zgodovini beleženja temperature celine in oceanov.