»Kot kinologinja in ljubiteljica psov sem prepričana, da je šlo tokrat le za nekakšno pasje opozorilo. Še dobro sem jo odnesla. Naslednjič bo huje in skrbi me, ker nihče od pristojnih ničesar ne ukrene,« nam je dan po brutalnem pasjem napadu povedala Vida Klenovšek iz vasi Bonini nad Koprom.

Zgodilo se je v sredo dopoldne, Klenovškovo so napadli štirje sosedovi psi pasme turški kangal. »Sedem jih ima in po mojem prepričanju zanje ne zna pravilno skrbeti. To načeloma sploh ne bi smeli biti nevarni psi, a ti njegovi so. Sem ter tja mu uidejo oziroma pozabijo zapreti ograjo, kar se je zgodilo tudi tokrat. Napadli so me štirje. Prvi me je ugriznil v stegno in podrl na tla, drugi po hrbtu. Najhujši je bil ugriz v desno roko. Šele ko sem se na tleh zvila v klobčič, so se umirili in odšli,« je še povedala Klenovškova, ki je pomoč poiskala v zdravstveni ustanovi.

Šlo je za napad mladičev, starih kakšnih sedem mesecev, a so že ti precej veliki, vsak ima kakih 45 kilogramov. »S tem v vasi živimo že leta, nihče pa ne naredi ničesar. Vsi v vasi se bojijo sosedovih psov. Večkrat so spuščeni, hodijo po cesti, ki je tudi šolska pot. Resnično me skrbi, kaj bo, ko bodo napadli kakega otroka. Gre za močne pse, primerni so predvsem za čuvanje ovc,« je povedala Klenovškova.

Šlo je za prekršek

V Policijski upravi Koper so napad psov potrdili. »Policisti so ugotovili, da je 50-letna ženska na svojem dvorišču opazila štiri pse, ki se sprehajajo brez nadzora. Stopila je iz hiše z namenom, da opozori skrbnika psov, takrat pa jo je napadel najprej en pes, nato so pritekli še preostali trije in jo začeli gristi po vsem telesu. Ko je oškodovanka začela kričati na pomoč, so psi prenehali napad, so pa še vedno renčali na njo. Odšli so šele, ko se je povsem umirila. V napadu je bila oškodovanka lažje telesno poškodovana in je zdravniško pomoč iskala na urgenci bolnišnice Izola,« so povzeli v PU Koper. O lastniku psov so dodali: »Policisti so ugotovili, da je skrbnik psov pasme kangal 29-letni moški iz iste vasi, psi pa do zdaj še nimajo evidentiranega ugriza. O napadu je bila obveščena državna tožilka, ki je naročila, da se zadeva obravnava kot prekršek. Zoper skrbnika psov bo policija uvedla hitri postopek z odločbo o prekršku, o napadu je bila obveščena veterinarska inšpekcija.«