Niti konec leta niti pomemben judovski praznik hanuka v teh dneh ne dovolita predaha izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju. Potem ko mu letos na dveh predčasnih parlamentarnih volitvah ni uspelo pridobiti absolutne večine poslancev za novo vlado in potem ko je novembra državni tožilec vložil proti njemu obtožnico zaradi korupcije, se ga danes pričakale še volitve za šefa njegove stranke Likud. Po robu se mu je postavil njegov dolgoletni nasprotnik v stranki Gideon Saar, v letih 2009–2014 sicer njegov šolski in notranji minister.

Te volitve, na katerih lahko glasuje več kot 116.000 članov stranke, so za premierja pomembna etapa pred novimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami marca, že tretjimi v letu dni. Zmaga Netanjahuja (70) se zdi gotova (rezultati bodo znani jutri), a to ne bo dovolj. Zmagati mora z veliko prednostjo, da bi si ohranil nekaj možnosti, da mu parlament podeli imuniteto pred pregonom zaradi korupcije. Velika zmaga pa bi bila pomembna tudi zato, ker je Saar (53), ki velja na desnici za uglednega politika, zanj zdaj največja grožnja znotraj lastne stranke v zadnjih desetih letih, torej odkar kot premier brez prekinitve vodi Izrael.

Zaradi rakete iz Gaze beg v bunker

V zadnjih desetih dneh je Netanjahu, da bi čim bolj prepričljivo slavil, brez predaha nastopal na shodih, kjer je svojim privržencem obljubljal veliko zmago najprej na strankarskih, potem pa še na parlamentarnih volitvah. Zagotavljal jim je, da brez njega izraelska desnica nima prihodnosti. Trdil je tudi, da lahko samo on Izraelu zagotovi varnost. A vseeno je moral skupaj z ženo Saro v sredo zvečer na jugu Izraela pred okoli sto člani Likuda zapustiti govorniški oder in zbežati v bunker, ker je prišlo do raketnega napada iz palestinske Gaze.

Netanjahu je na rakete iz Gaze, ki so jih po poročanju izraelske vojske prestregle njene rakete iz sistema za protizračno obrambo, odgovoril takoj v noči na četrtek. Tako so, še preden se je glasovanje članov Likuda začelo, izraelska letala bombardirala položaje islamističnega Hamasa, ki zadnjih 12 let vlada Gazi.

Tekmec še odločnejši glede zasedenih ozemelj

Saar pa je v volilni kampanji vzklikal: »Kdor koli voli za Netanjahuja, voli za prihodnjega voditelja opozicije!« Sicer sta si ideološko blizu, glavni Saarov argument proti Netanjahuju pa je, da slednji ne more sestaviti vlade. Pravi tudi, da bo sam Izraelu priključil zasedena ozemlja na Zahodnem bregu. Izogibal pa se je osebnim napadom na Netanjahuja, tudi glede obtožnice za korupcijo, čeprav je to njegov tihi adut. V resnici Netanjahu morda niti ne bo mogel biti več strankarski kandidat za premierja, o čemer naj bi se kmalu izreklo vrhovno sodišče. Netanjahu pa trdi, da gre za politično motivirano gonjo proti njemu.

Po anketah bi imel Likud več poslancev, če bi ga vodil Saar. A samo pet od 32 poslancev Likuda (vseh poslancev kneseta je 120) podpira Saara. Tesna Netanjahujeva zmaga na strankarskih volitvah bi najbrž oslabila stranko Likud na parlamentarnih volitvah marca, saj bi se izkazalo, da premier niti v lastni stranki nima več veliko podpore.