»Ustvaril sem več filmov z ženskami za kamero in v osrčju zgodbe kot kdor koli drug. Bil sem prvi, oral sem ledino. A o tem nihče ne govori. Vse je pozabljeno,« je filmski mogotec Harvey Weinstein potožil v intervjuju za časnik New York Post, prvem po več kot letu dni. O spolnih napadih, nadlegovanju in posilstvih, česar ga je obtožilo več kot 80 žensk, ni želel govoriti. Grozil je s prekinitvijo intervjuja, če bi mu novinar postavil kakršno koli vprašanje, ki mu ne bi bilo pogodu. Weinstein je prepričan, da bi se moral v zgodovino zapisati (tudi) kot človek, ki je ženskemu spolu v filmski industriji odprl ogromno vrat, ne zgolj kot plenilec, ki je iz teh istih žensk za potešitev lastnih potreb ustvaril žrtve. »Hočem, da se me spominjajo po tem, kdo sem bil, ne po tem, kje sem pristal,« je dodal. »Prišel sem iz nič in z Miramaxom ustvaril imperij. Če se spomnite, kdo sem bil nekoč, lahko podvomite o vsem tem,« se je navezal na odraščanje v Queensu ter izpostavil več dobrodelnih projektov. Med drugim tudi zbiranje denarja za žrtve terorističnega napada na newyorška dvojčka leta 2001.

Kot »pionirja« na katerem koli področju, zlasti pa ne pri promociji žensk v svetu filma, ga zagotovo ne vidi kakšna četrtina tistih, ki ga obtožujejo spolnih napadov. »Gre za manipulacijo. Konec koncev zagotovo ne bo pozabljen,« so se odzvale na njegovo tarnanje. »Spominjali se ga bomo kot spolnega plenilca, nepopravljivega nasilneža, ki si je vzel vse, zaslužil pa si ni ničesar. Spominjali se ga bomo tudi po tem, da se mu je zoperstavilo ogromno žensk, ki so imele dovolj zlorab,« so zapisale igralke, asistentke, producentke in druge, ki so v preteklosti sodelovale z zdaj 67-letnikom. Med njimi so tudi znani obrazi, denimo Ashley Judd, Rose McGowan in Rosanna Arquette. Iste ženske, ki so leta 2017, ko je v javnost prišel članek o njegovem »sodelovanju« s podrejenimi ženskami, zagnale gibanje Jaz tudi/Me too. Kmalu zatem so Weinsteina aretirali.

Na sodišču že 6. januarja

Pahnjen iz elitnega kroga slavnih, uspešnih in bogatih filmskih producentov ter odrinjen na rob Hollywooda se bo padli mogotec 6. januarja na sodišču na Manhattnu zagovarjal zaradi posilstva dolgoletne partnerice iz leta 2013 in prisile asistentke k oralnemu spolnemu odnosu iz leta 2006. Obtožen je še drugih spolnih napadov, če bo spoznan za krivega, mu grozi dosmrtna zaporna kazen. Weinstein že od začetka vztraja, da je nedolžen. Z več kot tridesetimi izmed žensk, ki ga v civilnih tožbah obtožujejo zlorab, skuša doseči poravnavo v višini 25 milijonov dolarjev. Vsaka naj bi dobila najmanj pol milijona. Nekatere so ponudbo označile za žalitev. »To je nezaslišano,« se je odzval odvetnik ene od domnevnih žrtev, spet druge menijo, da je to še vedno bolje kot nič.

Poravnavo mora potrditi še sodišče, če bo sprejeta, bodo tožnice opustile civilne tožbe, njemu pa ne bo treba priznati krivde. Prav tako milijoni ne bodo šli iz njegovega žepa, poroča New York Times, temveč jih bo plačala zavarovalnica, ki zastopa Weinsteinov filmski studio v stečaju. Gre za del 47 milijonov dolarjev težkega zneska, od katerih bi 12 milijonov dobili njegovi odvetniki in podjetja v stečaju, preostanek pa upniki podjetja v stečaju.

Po plačilu milijona dolarjev varščine 67-letnik na sojenje čaka na prostosti, a mu je newyorški sodnik pred kratkim zaradi kršenja pogojev izpusta zvišal varščino na dva milijona dolarjev. Tožilstvo mu je namreč očitalo, da je več kot 50-krat posegel v napravo za spremljanje gibanja na gležnju in zaradi tega nadzorniki po več ur niso vedeli, kje natančno je. Po navedbah njegove odvetnice je šlo za tehnične motnje, ne za sabotažo naprave. »Mislim, da so me hoteli samo osramotiti,« je komentiral Weinstein.