Predsednik republike je v nagovoru ob državnem prazniku čestital Slovenkam in Slovencem doma in po svetu ter državljankam in državljanom in ob tem izrazil veliko upanje glede skupne prihodnosti in ganjenost, ker se je v predsedniški palači ob tej priložnosti zbrala takšna množica ljudi.

Pahor je v govoru spomnil na besede tedanjega predsednika slovenske skupščine Franceta Bučarja ob razglasitvi rezultatov plebiscita. "Ta glasovalni izid mi omogoča, da slovesno razglasim pred tem visokim zborom, pred slovensko, jugoslovansko ter vso svetovno javnostjo, da se je slovenski narod na temelju trajne in neodtujljive pravice do samoodločbe odločil, da Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država," so zgodovinske Bučarjeve besede.

Pahor si tako želi, da bi bile nove generacije navdahnjene s to zgodovinsko izkušnjo in bi svojim otrokom lahko zapustile enako navdihujočo dediščino.

Praznični kulturni program so tokrat pripravili vrhunski harmonikarji. Denisu Novatu, prvemu slovenskemu svetovnemu prvaku na diatonični harmoniki, sta se pridružila aktualni svetovni prvak Dominik Innerkofler in David Beletić, dobitnik zlatega priznanja na letošnjem svetovnem prvenstvu, ki je septembra letos v Portorožu potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike.

Na plebiscitu leta 1990 glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev

Letos mineva 29 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, ki je tudi dela prost dan.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov - ali 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Letošnja osrednja državna proslava je bila že v ponedeljek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Pahor je v govoru spomnil, da je bila enotnost na plebiscitu odločilna za ustanovitev države in njeno enotno vojaško obrambo. Takšne enotnosti po njegovih besedah Slovenija danes ne potrebuje, potrebuje pa več dialoga in sodelovanja.

Pred proslavo so praznik s slavnostno sejo zaznamovali tudi v državnem zboru, predsednik vlade Marjan Šarec pa je na Brdu pri Kranju sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo leta 1991.