Nekateri protestniki so imeli na glavah Božičkove kape in jelenja ušesa. Kmalu je izbruhnilo nasilje, policija pa jih je skušala razgnati s solzivcem. Na tleh pa so po navedbah AFP našli tudi ostanke gumijastih nabojev.

Policija je sporočila, da je večja skupina izgrednikov postavila barikade, poškodovala semaforje in uničevala trgovine. Nekateri naj bi metali tudi molotovke.

V več nakupovalnih središčih so se zgodili spontani protesti, na katerih so vzklikali protivladne slogane.

Hongkong že pol leta pretresajo protesti, na katerih tamkajšnji prebivalci zahtevajo večje demokratične svoboščine. Protestniki med drugim zahtevajo odstop nepriljubljene voditeljice Carrie Lam, vendar ji Peking zagotavlja neomajno podporo pri ohranjanju dolgoročne blaginje in stabilnosti Hongkonga.

Prebivalci bivše britanske kolonije, ki je od leta 1997 znova del Kitajske, v skladu z načelom »ena država, dva sistema« uživajo pravice in svoboščine, kakršnih na celinskem Kitajskem ne poznajo. Protestniki menijo, da te pravice ob vse večjem vmešavanju Pekinga v hongkonške zadeve počasi izginjajo.

Hongkonška vlada je dobila bolečo zaušnico na novembrskih volitvah članov okrožnih svetov, po katerih je prodemokratični tabor prevzel nadzor v 17 od 18 okrožnih svetov. Prej so bili vsi v rokah strank, ki so naklonjene Pekingu.