Zaradi stavke se je okrepilo povpraševanje po taksi storitvah, več je tudi najema avtomobilov, vendar pa rast povpraševanja ne dohaja ponudbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ne vemo, kaj naj naredimo,« je za AFP dejal 66-letni Joel Rossignon, ki je v Pariz prišel iz južnega dela Francije, da bi praznoval božič s sinom, ki živi v predmestju francoske prestolnice, kamor vlaki danes ne bodo vozili. »Skušali smo dobiti taksi, vendar ga ni mogoče dobiti,« je opisal razmere.

Francoski železniški upravljalec SNCF bo danes opravil le približno 40 odstotkov vseh poti s hitrimi vlaki TGV in regionalnimi vlaki TER. Odpovedal je tudi približno 80 odstotkov vseh voženj znotraj Pariza in v predmestju prestolnice.

Danes je zaprtih šest od 16 linij podzemne železnice, odpovedani so bili tudi mnogi mednarodni vlaki, ki naj bi v Pariz pripeljali turiste iz Evrope. SNCF je zaradi stavke doslej utrpel že za 400 milijonov evrov škode, ki pa bo najverjetneje še precej narasla.

Pogaja med vlado in sindikati glede pokojninske reforme namreč niso prinesla napredka, stavkajoči pa napovedujejo, da ne bodo popustili niti med prazniki. S pogajanji naj bi nadaljevali 7. januarja.