Vlada novega argentinskega predsednika Alberta Fernandeza zagotavlja, da bo dvig davkov prizadel zgolj višji in srednji razred, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z zakonom bo imela izvršilna oblast večja pooblastila nad financami, davki, administracijo, pokojninami, energetiko, zdravjem in socialo.

Vključuje tudi »načrt proti revščini«. Med drugim bodo upokojenci prejeli po 10.000 argentinskih pesov (150 evrov) finančne pomoči, oblasti pa bodo za šest mesecev zamrznile cene javnih storitev.

Z zakonom želi vlada »odgovoriti na potrebe najbolj ranljivih sektorjev, združiti vse napore za okrepitev povpraševanja in dati zagon rasti«, je v ponedeljek pojasnil direktor vladnega urada za socialno varnost Alejandro Vanoli.

Nekdanji predsednik Mauricio Macri je državo pustil v recesiji in inflaciji. Vrednost pesa je od januarja 2018 padla za 70 odstotkov. Javni dolg znaša 330 milijard dolarjev, kar pomeni 90 odstotkov BDP. Inflacija znaša okoli 55 odstotkov, brezposelnost pa 10,5 odstotka. Argentinsko gospodarstvo se bo po napovedih letos skrčilo za 3,1 odstotka.

Macri se je lani z Mednarodnim denarnim skladom dogovoril za posojilo v višini 57 milijard ameriških dolarjev v zameno za varčevalne ukrepe. Argentina je doslej prejela 44 milijard dolarjev, pri čemer levosredinski peronistični predsednik Fernandez, ki je vodenje države prevzel pred nekaj tedni, zatrjuje, da ne bo sprejel dodatnih izplačil posojila.

V nedeljo je sicer razmere v Argentini primerjal z gospodarsko krizo leta 2001, eno najhujših kriz v zgodovini države. "Ni enako kot leta 2001, je pa podobno. Tedaj je bilo revnih 57 odstotkov ljudi, danes pa 41 odstotkov," je povedal. "Imeli smo množično brezposelnost, ki jo imamo tudi zdaj. Nismo pa imeli inflacije, zdaj pa jo imamo," je poudaril.