Zvezno sodišče je nekdanjemu pravniku Bele hiše Donu McGahnu ukazalo, da se mora odzvati pozivu na zaslišanje pravosodnega odbora. Poziv je bil izdan nekaj mesecev pred septembrom, ko so demokrati začeli preiskave pred ustavno obtožbo zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga na volitvah proti Josephu Bidnu in zadeva preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016.

Demokrati sumijo, da McGahn ve, da je Trump lagal v pisnih odgovorih na vprašanja posebnega tožilca Roberta Muellerja. Trump se ni pustil zaslišati pod prisego in se tako ni pustil ujeti na laži, vendar pa naj bi McGahn imel informacijo, da je predsednik ZDA med oviranjem preiskave ruske afere lagal. McGahn se je pritožil in prizivno sodišče bo odločalo 3. januarja.

Odvetniki pravosodnega ministrstva ZDA želijo, da sodišče odločitev sodišča prve stopnje razveljavi, ker je bil postopek ustavne obtožbe proti Trumpu že uveden. Ministrstvo tudi vztraja, da se sodišča ne smejo vpletati v politične spore. Demokrati pa trdijo, da McGahn z zavračanjem zaslišanja ovira kongresno pooblastilo nadzora vlade.

Demokrati bi vlagali nove točke obtožnice proti Trump,u še preden je senat sploh začel odločati o dveh potrjenih točkah ustavne obtožbe. To sta zloraba pooblastil, ker je od Ukrajine zahteval naj razglasi preiskavo Bidna in je zaradi tega zadrževal izplačilo v kongresu potrjene vojaške pomoči Ukrajini. Potem pa je oviral preiskavo s tem, da je prepovedal predajo dokumentov kongresu in prepovedal vladnim uslužbencem, da pričajo v kongresu.

Predstavniški dom kongresa je ustavno obtožbo potrdil prejšnjo sredo, a je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi še ni posredovala naprej v senat, kjer se republikanski večini mudi, da predsednika razglasijo za nedolžnega.

Trump je moral odnehati

Trump je uvodoma želel v kongresu priče, med njimi žvižgača, ki je opozoril na neprimerno vsebino telefonskega pogovora med njim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ter Bidna. Vodja senatne večine Mitch McConnell ga je uspel prepričati, naj odneha, saj bodo sicer morali uslišati tudi demokrate. Ti zahtevajo senatno zaslišanje vršilca dolžnosti šefa Trumpovega kabineta Micka Mulvaneyja in nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona ter dva direktorja iz Urada za proračun Bele hiše, ki sta po Trumpovem naročilu zadržala izplačilo pomoči Ukrajini.

McConnell je skupaj s Trumpom na dopustu na Floridi in je za televizijo Fox News razigrano dejal, da so trenutno v pat položaju, ker Pelosijeva ni dala obtožnice naprej za senatno sojenje. McConnell je vnaprej izjavil, da je na Trumpovi strani, republikanci pa bodo predsednika oprostili. A Pelosijeva želi slišati, kako se bo odvijal sodni proces v senatu.

Trumpa, ki je pričakoval hitro oprostitev v senatu, to jezi. Tudi šef kabineta podpredsednika ZDA Mika Pencea Marc Short je dejal, da to ni pošteno do Trumpa, da mu ne omogočijo hitrega sojenja. Short meni, da Pelosijeva ne bo mogla dolgo zavlačevati.