Najmočnejše azijske gospodarske sile skrbi, da bi Severna Koreja v prihodnjih dneh izvedla nov raketni preizkus, ker so pogovori z ZDA o severnokorejskem programu jedrskega orožja zastali.

Japonski premier Shinzo Abe je danes poudaril, da je pomembno obdržati dialog med Pjongjangom in Washingtonom. Kitajski premier Li Keqiang je izpostavil, da sta popolna jedrska razorožitev Korejskega polotoka in trajen mir skupen cilj Pekinga, Tokia in Seula. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in pa je dejal, da je sodelovanje med azijskimi silami v času napetosti še posebej pomembno.

Severna Koreja je konec leta postavila kot rok za predstavitev nove ameriške ponudbe, ki bi vključevala umik velikega dela sankcij. V nasprotnem primeru grozi z »novo potjo« in »božičnim darilom« za ZDA, kar bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko pomenilo izstrelitev medcelinske balistične rakete.

Odnosi se izboljšujejo

Južnokorejski predsednik Moon je že v ponedeljek na obisku pri kitajskem kolegu Xi Jinpingu posvaril pred zaostritvijo napetosti na Korejskem polotoku. Na ločenem srečanju s Xijem je na napetosti opozoril tudi japonski premier Abe. Kitajski predsednik se je glede Severne Koreje zavzel za mirno rešitev s pogovori.

Voditelji so danes v Chengduju na jugozahodu Kitajske poleg jedrskih napetosti v regiji obravnavali tudi trgovino in medsebojno sodelovanje.

Odnosi med Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo se izboljšujejo, a določena vprašanja še vedno niso rešena. Med Južno Korejo in Kitajsko tako ostaja sporna odločitev Seula, da v državi namesti ameriški obrambni sistem THAAD. Odnosi med Japonsko in Južno Korejo pa so se med drugim ohladili zaradi trgovinskega spora.