BiH 14 mesecev po volitvah dobila vlado

Sarajevo, 23. decembra - Spodnji dom parlamenta Bosne in Hercegovine je danes potrdil večino predlaganih ministrov in njihovih namestnikov v vladi Zorana Tegeltije. BiH je tako 14 mesecev po parlamentarnih volitvah dobila vlado, poročajo tuje tiskovne agencije.

S potrditvijo vlade se končuje politična kriza v BiH, ki traja od parlamentarnih volitev oktobra lani. Vlada bo delovala na podlagi koalicijskega sporazuma, ki so ga sklenile glavna stranka bosanskih Hrvatov, Hrvaška demokratska skupnost Bosne in Hercegovine (HDZ BiH), največja bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) ter stranka bosanskih Srbov Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD).

Predsedujoči svetu ministrov Tegeltija je na današnji seji parlamenta pred glasovanjem prebral imena predlaganih ministrskih kandidatov, ni pa predstavil programa vlade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Po potrditvi vlade pa je novinarjem dejal, da želi iz sveta ministrov narediti učinkovito institucijo, ki ne bo prizorišče političnih sporov. Napovedal je še, da bo prva seja novega sveta ministrov BiH 30. decembra.

Štirje od devetih ministrov že imajo izkušnje z delom v vladi. Dosedanji podpredsednik vlade Vjekoslav Bevanda bo ostal finančni minister, tudi dosedanji pravosodni minister Josip Grubeša bo ohranil ta položaj. Oba prihajata iz HDZ BiH.

Minister za varnost bo Fahrudin Radončić, vodja bošnjaške stranke Zveza za boljšo prihodnost (SBB), ki je ta položaj zasedal že v preteklosti. Sifet Podžić iz bošnjaške stranke Demokratična fronta (DF) pa bo obrambni minister. Tudi on je položaj zasedal že v preteklosti.

Vodenje zunanjega ministrstva bo prevzela dolgoletna diplomatka Bisera Turković iz SDA. V vladi je tudi SNSD, iz katere prihajata predsedujoči svetu ministrov Tegeltija ter novi minister za zunanjo trgovino Staša Košarac.

Parlament pa danes ni potrdil kandidata za ministra za človekove pravice in begunce Mlađena Božovića iz srbske Demokratične narodne zveze (DNS), ki je obtožen mobinga in korupcije. Zavrnili so tudi kandidata za namestnika ministra za varnost, pri katerem niso mogli potrditi avtentičnosti diplomskega dela. O ministru za človekove pravice in begunce ter namestniku ministra za varnost naj bi parlament v Sarajevu po poročanju portala klix.ba glasoval na eni od prihodnjih sej.