Dosedanji prvi nadzornik Cinkarne Celje Jamnik je iz nadzornega sveta odstopil z 20. novembrom. Kot razlog za odstop je navedel objektivne okoliščine.

Jamnik, sicer predsednik uprave Modre zavarovalnice, je ob tem še nadzornik banke Nova KBM in farmacevtske družbe Krka. Zaradi nadzorništva v drugi največji slovenski banki se je moral mestu v enem od treh nadzornih svetov odpovedati.

Zakon o bančništvu namreč prepoveduje opravljanje nadzorniške funkcije v banki, če član že opravlja eno izvršilno direktorsko funkcijo (članstvo v upravi gospodarske družbe) in dve neizvršilni (članstvo v nadzornem svetu). Modra zavarovalnica je sicer s petinskim deležem največji posamični lastnik Cinkarne Celje.

Na podlagi izbora nominacijske komisije nadzornega sveta je bil kandidat za Jamnikovega naslednika med nadzorniki nekdanji prvi mož Gorenja in danes podpredsednik za globalni marketing v družbi Hisense International Bobinac.

A kaj kmalu so se v medijih in nekaterih krogih začeli pojavljati pomisleki glede njegovega imenovanja. Pri tem je bil kot eden ključnih argumentov njegova odgovornost za nezavidljiv položaj, v katerem se je znašlo Gorenje ob prevzemu s strani kitajskega Hisensa.

Alternativni kandidat ni užival podpore večjih delničarjev

Bobinac je zato, kot so že v nedeljo poročale Finance, preklical soglasje h kandidaturi, delničarji pa so v nadzorni svet, kot je povedal predsednik društva MDS Rajko Stankovič, imenovali Maria Gobba. Ta je bil skupen kandidat Modre zavarovalnice in skladov Generali Investments. Gobbo je Američan, živeč v Italiji. Je upokojen finančni strokovnjak z bogatimi izkušnjami, trenutno pa je tudi nadzornik Zavarovalnice Triglav.

Alternativni kandidat je bil že pred Bobinčevo odločitvijo tudi Borut Bizaj, ki ga je predlagala družba Envestor, vendar pa ta ni užival podpore večjih delničarjev. Nasprotni predlog za današnjo skupščino je medtem imela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je za nadzornika predlagala svojega izvršnega direktorja Bojana Gantarja, a o njem na koncu niso glasovali. Kot je povedal Stanković, so najprej glasovali o Gobbu, katerega kandidatura je uživala večjo predhodno podporo.

Največji lastniki Cinkarne Celje so sicer omenjena Modra Zavarovalnica, ki ima 20-odstotni lastniški delež, DUTB z 12,83 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 11,41 odstotka delnic. Ne DUTB ne SDH Gobba nista podprla, je še povedal Stankovič. Skladi Generali Investments imajo v lasti nekaj manj kot pet odstotkov družbe.

Še pomembnejše spremembe v celjskem podjetju se obetajo poleti. Generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina bo namreč junija po izteku tretjega mandata zapustil Cinkarno Celje, ki jo vodi od julija leta 2005, v njej pa je zaposlen že 30 let.

Kot je nedavno povedal za STA, se za četrti mandat ni odločil predvsem iz osebnih oz. zdravstvenih razlogov, več pa ni želel povedati. Je pa že pred časom za portal Siol dejal, da njegovega odhoda ne gre povezovati "s kakršnimikoli drugimi zgodbami". Benčina bo sicer prevzel vodenje Regionalne gospodarske zbornice Celje.

Po poročanju medijev bo poleti iz uprave odšel tudi član Jurij Vengust, odgovoren za področje financ, računovodstva in informatike. V njej naj bi od predstavnikov kapitala ostala tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič, ki se jo po pisanju Financ omenja kot resno kandidatko za Benčinovo naslednico.

Cinkarno Celje se lahko proda v celoti

Cinkarna Celje je sicer v strategiji za upravljanje državnih naložb klasificirana kot portfeljska naložba, kar pomeni, da se jo lahko proda v celoti. Za prevzem Cinkarne Celje se je lani neuspešno zanimala družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding. Že oktobra 2014 je medtem prodajni konzorcij večjih delničarjev in zastavnih upnikov Cinkarne Celje sprožil prodajo skoraj 71 odstotkov družbe, a je ta avgusta 2015 zaradi nekaterih še vedno odprtih okoljskih vprašanj propadla.

Tudi v zadnjem času se v medijih redno pojavljajo namigi o vnovičnem poskusu prodaje podjetja, ki je sicer ciklično, a v zadnjih letih za lastnike zelo donosno. Prvi mož SDH Gabrijel Škof je nedavno za STA povedal, da trenutno ne poteka noben prodajni postopek. "Je pa SDH odprt za to opcijo, če bi se pojavila primerna priložnost," je napovedal. A o tem se bo treba, tako Škof, dogovoriti z ostalimi lastniki.

Kljub ne ravno najboljšim razmeram na trgu, ki se kažejo v padanju prodajnih cen, Cinkarna Celje pričakuje, da bodo letošnji prihodki z 168,8 milijona evrov za tri odstotke presegli tiste iz leta 2018, čisti dobiček pa naj bi bil z 19 milijoni evrov za 37,9 odstotka nižji kot lani. V letu 2020 bodo prihodki po pričakovanjih uprave dosegli 174,2 milijona evrov. A kljub temu je čisti dobiček načrtovan precej nižje kot letos, dosegel naj bi 14,1 milijona evrov.