Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je dočakal prve stopničke v letošnji sezoni. Potem ko je v Ruki zaradi diskvalifikacije zaradi neustreznega dresa ostal brez tretjega mesta, je danes v deževnem in vetrovnem Engelbergu v Švici osvojil drugo mesto in zaostal le za Japoncem Rjojujem Kobajašijem. To je bila tekma, v kateri je 27-letni Prevc vnovčil vse svoje bogate tekmovalne izkušnje, stabilno formo in izjemno moč v nogah, ki pride do veljave predvsem na tekmah, ko skakalcem piha močan veter v hrbet. Na drugem mestu za Norvežanom Robertom Johanssonom je bil že po prvi seriji, v kateri je imel med vsemi tekmovalci druge najslabše razmere v zraku. V finalu je suvereno ubranil položaj na stopničkah in se veselil prvih stopničk po 10. marcu letos v Oslu in 54. v karieri.

Peter Prevc zaradi telemarka izgublja dve do tri točke na skok

»Zelo sem srečen, ker mi je uspelo ostati zbran v zelo spremenljivih razmerah. Vedel sem, da če naredim svoje delo stoodstotno, bomo v primeru slabšega rezultata lahko bentili nad razmerami. Prikazal sem zelo dobre skoke in kar malo presenečen sem, da sem s tako malo metri uvrščen tako visoko. S tem sem dokazal to, kar sem govoril že nekaj časa, da se lahko povzpnem na stopničke. Predvsem sem vesel, da so se točkovni pribitki in odbitki izšli v mojo korist,« je bil vidno zadovoljen Peter Prevc, ki je že nekaj tekem potrpežljivo čakal, kdaj se bodo vse številke izšle njemu v prid, potem ko je bil na treningih in tekmah že med najboljšimi petimi.

»S celotno sezono sem zadovoljen. Skoki so na visoki ravni, zato že do zdaj nisem bil nervozen in grem mirno naprej. Moji skoki so takšni, da ni treba nič dodajati. Ko sem v preteklosti skoku hotel še kaj dodati, sem šel dve stopnici nazaj. Le utrditi moram skoke in nato se premiki naprej zgodijo sami,« je dodal Prevc, ki je bil na sobotni tekmi z 12. mestom najboljši Slovenec. Z dolžino skokov je povsem konkurenčen najboljšim, velike rezerve pa ima v doskoku v telemark, pri čemer na skok v povprečju izgublja dve do tri točke. Če mu bo uspelo v tednu dni do 68. novoletne turneje izboljšati doskok v telemark, bo konkurenčen za stopničke najboljšim na prvem vrhuncu sezone.

Anže Lanišek, ki je bil do danes najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala, je tudi v Švici nadaljeval redno uvrščanje med dobitnike točk svetovnega pokala. V soboto je bil 24., danes pa deset mest boljši. »Z nedeljsko tekmo sem še kar zadovoljen. Skoki niso bili slabi, vendar tudi najboljši ne. Na državnem prvenstvu sem skakal bolje. A krivulja se počasi znova vzpenja,« je bil kratek Anže Lanišek.

Zajc brez finala, ker izsiljuje rezultat

Potem ko je bil Domen Prevc v Klingenthalu diskvalificiran zaradi neustreznega dresa, je v Švici zasedel 13. in 19. mesto. »Naredil sem skoke, po katerih sem bolj samozavesten in grem lažje v nadaljevanje sezone,« je pojasnil Domen Prevc. Na obeh tekmah je bil med dobitniki točk Rok Justin, ki je bil v soboto 28., danes pa je s 16. mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Potem ko je bil Tilen Bartol v soboto že na zaletišču diskvalificiran zaradi neustreznega dresa, je danes osvojil točko za 30. mesto. Največje razočaranje je Timi Zajc, ki je na obeh tekmah ostal brez finala (31. in 57. mesto), zato čaka strokovni štab veliko dela, da ga umiri. Na treningu, ko je sproščen, skače daleč, na tekmah pa začne delati napake, ker izsiljuje rezultat. Pri Anžetu Semeniču, oba dneva je bil daleč v ozadju, je očitno, da se zelo hitro preda, ko začuti, da je skok slab, in se sploh ne bori do konca.

V Engelbergu, ki je generalka za novoletno turnejo, sta si zmagi priskakala Poljak Kamil Stoch (sobota) in Japonec Rjoju Kobajaši (nedelja). Stoch je prišel do 34. zmage v karieri, potem ko je vodil že po prvi seriji. Rjoju Kobajaši, ki je bil v soboto četrti, je z današnjo zmago znova oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Eno tekmo jo je po drugem mestu v soboto nosil Avstrijec Stefan Kraft, ki je danes po četrtem mestu po prvem skoku v finalu padel in nazadoval na 18. mesto. Mlajši izmed bratov Kobajaši tako prihaja v vlogi favorita na novoletno turnejo, ki se bo začela v soboto v Oberstdorfu s kvalifikacijami.