»Za nami je izjemno uspešno leto z veliko investicijami. Med najpomembnejšimi je zagotovo novi stolp zdravja in veselja na Rudnici, ki je zelo dobro obiskan od prvega dne ter privablja pohodnike od blizu in daleč. Uredili smo tudi Emine tematske poti, obnovili vodovod in kar nekaj cest, pločnikov in kolesarskih stez, ki so za turistično ponudbo pomembni. V sklopu projekta Urbano Obsotelje smo postavili tudi fitnes v naravi in učilnico na prostem,« je najpomembnejše pridobitve v letošnjem letu naštel župan občine Podčetrtek Peter Misja.

V nekaj letih do pol milijona nočitev

Misja je dodal, da se še kako zavedajo, da je poleg turizma treba skrbeti tudi za dobro počutje občanov in domačinom omogočiti čim višji standard. »Kar nekaj časa smo hodili tarnat v Ljubljano, potem pa smo sami uredili pediatrično ambulanto in tudi našli pediatra, na kar sem zelo ponosen. Veliko vlagamo tudi v šole, vrtec obiskuje že skoraj 200 otrok,« je še poudaril Misja. Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek, pa se je pohvalil, da so v vseh treh občinah, Podčetrtku, Kozjem in Bistrici ob Sotli, letos presegli 400.000 nočitev. »To pomeni, da smo presegli načrte, ki smo si jih zadali pred leti. V zadnjih šestih letih tako že dosegamo skoraj pol milijona nočitev in z lastnimi aktivnostmi presegamo 50 odstotkov prihodkov. Zato smo optimistični in bomo načrt naslednje leto postavili še višje,« je povedal Boštjan Misja. Ob tem je spomnil, da so ravno letos sprejeli tudi strategijo razvoja v vseh treh omenjenih občinah in jih tako še bolj povezali. To pa se seveda pozna tudi pri promociji in v tej smeri se bodo trudili še naprej.

Širijo se tudi na Hrvaškem

»To leto je bilo izjemno uspešno tudi za nas,« se je strinjal direktor Term Olimia Florjan Vasle. »Po vseh kazalnikih za slovenski turizem so naši rezultati nadpovprečni, saj imamo od pet do osem odstotkov več nočitev, tudi prihodki so višji za desetino, kar velja tudi za Terme Tuhelj na sosednjem Hrvaškem. Prihodki tako skupno znašajo 34 milijonov evrov, kar je pol več kot v zadnjih petih letih,« je povedal Vasle. A hkrati poudaril, da v turizmu nikoli ne smejo zaspati na lovorikah, temveč je treba nenehno vlagati v nove produkte in tudi infrastrukturo. »V Termah Tuhelj smo zgradili prvo fazo petzvezdničnega kampa, ki bo peti največji na Hrvaškem, in podpisali pogodbo z uglednim avstrijskim podjetjem, ki ima na področju kampov veliko izkušenj,« je še dodal Vasle. Ob vsem tem pa ni mogel mimo dejstva, da jim kronično primanjkuje delovne sile. Zato bodo zaposlene poskušali pridobiti tudi s tem, da bodo zanje zgradili stanovanja. Občina z naložbami že leta spodbuja razvoj turizma, a se ob tem, kot je dejal Misja, ne zadolžujejo. Njihova velika želja v prihodnosti pa je, da bi končno uredili težave z lastništvom gradu Podčetrtek in ga uredili tako, da bi bil dostopen tudi obiskovalcem, računajo pa tudi na oživitev Vonarskega jezera.