Do spopada je prišlo v zaporu v pristaniškem mestu Tela na severu Hondurasa, približno 200 kilometrov od glavnega mesta Tegucigalpa. Po podatkih pristojnega nacionalnega zavoda je 17 zapornikov umrlo v poslopju zapora, še eden pa je poškodbam podlegel v bolnišnici. Forenziki so trupla prepeljali na obdukcijo.

Predstavnica zapora Digna Aguilar je pojasnila, da imajo nekateri zaporniki še vedno strelno orožje, zaradi česar so varnostne sile previdne pri preiskovanju incidenta. Doslej so sicer zasegle pet pušk kalibra devet milimetrov in streliva.

Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez je sicer v torek, da bi zajezil poboje v tamkajšnjih zaporih, vojski in policiji ukazal, naj prevzameta popoln nadzor nad 27 zapori, v katerih je približno 21.000 zapornikov. Vendar pa do tokratnega pokola še nista v celoti prevzeli nadzora nad zaporom v Teli.

Za Honduras so značilni obsežna preprodaja drog, korupcija in revščina. Obenem pa se država sooča z eno najvišjih stopenj umorov na svetu zunaj območij obsežnejših oboroženih spopadov. V letu 2018 so zabeležili 41,2 uboja na 100.000 prebivalcev. Predsednik Hondurasa je za zmanjšanje števila ubojev ustanovil vojaško policijo, za člane tolp pa zgradil tudi posebne zapore.