Meteorna voda je minulo noč večinoma poplavljala in ogrožala objekte. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves. Preko nedelje se je sprožilo osem zemeljskih plazov, in sicer na območjih občin Izola, Koper, Lovrenc na Pohorju, Makole, Piran, Slovenj Gradec ter Šentjur. Pet plazov je zasulo oziroma ogrožalo prometno in drugo infrastrukturo, v dveh primerih pa stanovanjska objekta. Gasilci so uredili odvodnjavanje oz. plazišča prekrili s folijami.

Naraščale reke

Zaradi močnega dežja po vsej Sloveniji ima večina slovenskih rek velike pretoke, ki bodo še naraščali. Razlitja so mogoča zlasti v južni, jugozahodni, osrednji in vzhodni Sloveniji.

Kot so včeraj sporočili iz Centra za obveščanje RS, so zaradi obilice padavin narasle Pesnica, Sotla v spodnjem toku in Krka s pritoki. Razlivale so se Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku ter Ljubljanica. Polnijo se tudi kraška polja. V začetku tedna, ko vremenoslovci napovedujejo suho vreme, bo gladina rek po Sloveniji večinoma upadla.

V Piranu sirene že čez vikend

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja v Piranu v soboto kar dvakrat sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto. Najnižje dele obale v Piranu je začelo poplavljati že v noči s petka na soboto, zato je sirena z opozorilom na nevarnost prebivalce zbudila že ob 4.13. Druga je sledila ob 16.24. A večje škode tokrat ni bilo. Iz Primorske so včeraj poročali tudi o močnem vetru. Ta je podiral drevesa, v naselju Jagodje je drevo padlo na osebno vozilo. Po napovedih ARSO bo gladina morja danes med 5. in 9. uro in v torek še povišana. Morje lahko nižje dele obale poplavi v višini približno 30 centimetrov.

Vdor meteornih voda

Sobota je bila delovna tudi za gasilce 17 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot, ki so zaradi meteornih voda prečrpavali vodo iz kleti in pritličnih prostorov stanovanjskih ter poslovnih objektov v več krajih po državi. Meteorna voda je med drugim zalila parkirišče pred trgovskim centrom v Škofji Loki, klet večstanovanjskega objekta v Kočevju ter prostore kmetijske zadruge in skladišče nekega podjetja v Naklem. V Kosovi ulici na Jesenicah je potok, ki je razlil zaradi večje količine meteorne vode, ogrožal hišo.