Poleg tega bo ruska energetska družba do konca leta ukrajinskemu podjetju Naftogaz nakazala 2,9 milijarde dolarjev (2,61 milijarde evrov), je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax povedal prvi mož Gazproma Aleksej Miller. Milijardni znesek je namenjen poravnavi v sodnem sporu izpred več let glede pošiljk plina Ukrajini, ki so bile prekinjene novembra 2015.

V dolgotrajnem sporu med Moskvo in Kijevim je leta 2018 arbitražno sodišče v Stockholmu razsodilo, da mora Gazpromu Naftogazu plačati več kot dve milijardi evrov. Predmet spora so bile pogodbe, ki trajajo še do konca letošnjega leta, Gazprom pa zaradi tega v Evropo ni posredoval dogovorjenih količin zemeljskega plina. Miller je danes povedal, da bo Naftogaz v zameno za omenjenih 2,9 milijarde evrov umaknil vse preostale sodne zahtevke.

V skladu z novo pogodbo o tranzitu ruskega zemeljskega plina prek Ukrajine bodo količine v prihodnosti bistveno manjše kot doslej. Ukrajina bi si želela večji obseg, saj bi to za finančno šibko državo pomenilo več prihodkov od tranzitnih pristojbin.

Namesto dosedanjih približno 90 milijard kubičnih metrov letno je za leto 2020 predvideno, da bo prek ukrajinskega ozemlja v Evropo prišlo le 65 milijard kubičnih metrov ruskega plina. Med letoma 2021 in 2024 je ta količina določena pri 40 milijardah kubičnih metrov na leto.

Ob posredovanju Evropske komisije ter nemškega ministra za gospodarstvo Petra Altmaierja sta Kijev in Moskva načelni dogovor o tej pogodbi dosegla v četrtek v Berlinu.