Dekan, ki v kardinalskem zboru velja za prvega med enakimi, ima pomembno vlogo predvsem pri volitvah novega papeža. Kardinale z volilno pravico namreč pokliče na konklave v Rimu in vodi volitve novega papeža, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

92-letni nekdanji vatikanski diplomat Sodano je bil med letoma 1990 in 2006 vatikanski državni tajnik, vodenje kardinalskega zbora pa je prevzel leta 2005. Ker imajo volilno pravico zgolj kardinali, mlajši od 80 let, leta 2013 ni mogel voditi volitev novega papeža. Prav tako te naloge zaradi starostne omejitve ni mogel opravljati njegov namestnik Giovanni Battista Re. Vodenje je prevzel državni tajnik Pietro Parolin.

Sodano je bil sicer v preteklosti deležen kritik, ker da je blokiral preiskavo spolnih zlorab v Cerkvi. Zagovorniki pravic žrtev zlorab pa so ga kritizirali, ker je branil duhovnike, obtožene spolnih zlorab.

Papež se mu je v današnjem predbožičnem nagovoru rimski kuriji zahvalil za njegovo delo. Njegovega naslednika bodo izbrali kardinali škofi. »Upam, da bodo izbrali nekoga, ki se bo lahko poln delovni čas posvetil tej tako pomembni službi,« je poudaril Frančišek.

V nagovoru je sicer rimsko kurijo pozval k temeljiti spremembi miselnosti, saj je zahodni svet vse manj krščanski.