Predlagani zakon o verski svobodi predvideva, da bodo morale vse verske skupnosti v državi predložiti dokaze o lastništvu svojih objektov pred letom 1918, ko je Črna gora vstopila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. Če verske skupnosti tega ne bodo mogle dokazati, bo lastništvo nad njihovimi objekti prevzela država.

To je močno razjezilo predvsem srbsko pravoslavno cerkev v državi, ki ima v Črni gori 700 verskih objektov. Tudi na današnjem verskem srečanju pred cerkvijo v Nikšiću je metropolit srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohije poudaril, da želijo črnogorske oblasti ukrasti njihove cerkve in da je zakon uperjen proti pravoslavcem.

V sklepih shoda so med drugim od vlade v Podgorici zahtevali, da s srbsko pravoslavno cerkvijo v Črni gori sklene dogovor, s katerim bi uredili vprašanja skupnega interesa, tako kot so oblasti to že storile s katoliško cerkvijo in islamsko skupnostjo.

Hrvaška tiskovna agencija Hina poroča, da so črnogorski policisti na mejnem prehodu Vilusi, ki leži nedaleč od Nikšića, vernikom iz Republike srbske v BiH preprečili vstop v državo, ki so se želeli udeležiti shoda. Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je bil kritičen do tega. Poudaril je, da je to znak nespoštovanja in slabo sporočilo ne samo državljanom Republike srbske in BiH, ampak celotne regije.

Črnogorska policija je po shodu sporočila, da je ravnala v skladu s svojimi pristojnostmi.