Po besedah premierke zvezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian so se razmere okoli največjega avstralskega mesta Sydney poslabšale v katastrofalne. "To pomeni, da lahko katerikoli aktivni požar hitro postane zelo nevaren," je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sydney se duši v dimu številnih požarov, ki divjajo severno, južno in zahodno od mesta. Določeni so od same metropole oddaljeni samo okoli 130 kilometrov.

»Danes je strašen dan,« je danes popoldne po lokalnem času povedal poveljnik gasilcev v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons. »Teh požarov ne bomo pogasili, če ne bo konkretnih padavin,« je povedal in dodal, da se z ognjenimi zublji bori okoli 3000 gasilcev.

Gori tudi na številnih krajih v zvezni državi Južna Avstralija, kjer pri gašenju sodeluje okoli 1500 gasilcev.

Obe zvezni državi se v zadnjih dneh soočata z vročinskim valom, kar še otežuje gašenje. V nekaterih predelih Novega Južnega Walesa bi lahko danes temperature dosegle 47 stopinj Celzija.

Po vsej Avstraliji so požari v zadnjih mesecih požgali najmanj tri milijone hektarjev površin, uničenih pa je bilo najmanj 800 domov. Zahtevali so deset življenj, številne gasilce in druge ljudi pa so prepeljali v bolnišnice.

Zaradi katastrofalnih požarov se v težavah znajdejo tudi številne živali. Pred nekaj dnevi so gasilci na pomoč priskočili vombatu, ki je po enem od požarov obtičal zagozden v zemljo. Oglejte si v spodnjem videoposnetku.