V ponedeljek bi moral biti v Kopru praznik košarke. V slovenskem obalnem mestu se je obetal derbi jadranskega tekmovanja, v katerem bi Primorska lovila skalp evroligaša Crvene zvezde. Glede na dosedanje imenitne predstave Koprčanov in slabšo formo Beograjčanov je bilo na družbenih omrežjih mogoče prebrati celo, da so se navijači rdeče-belih že vnaprej predali in niso verjeli v uspeh moštva trenerja Dragana Šakote.

A takšne Primorske, ki si je pridobila globoko spoštovanje v regiji in je med moštva lige ABA sejala strah in trepet, ni več. Zrušile so jo finančne težave, zaradi katerih so med tednom drug za drugim potapljajočo se barko zapustili Marjan Čakarun (Szolnoki), Marko Jagodić Kuridža (Crvena zvezda) in Lance Harris (Mornar). V četrtek zvečer se je od igralcev poslovil še trener Jurica Golemac. Odhod arhitekta izjemne zgodbe Primorske je potrditev, da se v Kopru začenjajo drugi časi. Včeraj je s sporočilom za javnost to potrdil tudi predsednik kluba Gregor Vuga.

Vuga: V lokalnem okolju smo ostali sami

Vuga je v daljšem sporočilu za javnost sprva zapisal, da se nerad pojavlja v javnosti, a da trenutna situacija to zahteva. »Velikokrat smo pri ambicioznosti v lokalnem okolju ostali sami. Celo osamljeni. Sprva so nas podcenjevali. Potem so se čudili, a vseeno velikokrat prezrli. Nas opazovali s stalno skepso. Nato so kritike potihnile, a nam to ni prineslo preobrazbe. Povsem realno lahko zapišem, da smo bili ob razumevanju Mestne občine Koper in Luke Koper v 90 odstotkih odvisni od lastnega kapitala. In tako je tudi zdaj. Zato je potrebna sprememba, saj bi sicer lahko ogrozili dolgoročno zgodbo, za katero smo se ves čas borili,« je pojasnil Gregor Vuga. Nadaljeval je: »Tako smo sprejeli odločitev, da zavoljo finančne vzdržnosti spremenimo strategijo kluba in člansko ekipo pomladimo in pocenimo ter tako ne le preživimo, ampak se stabiliziramo. Ob težavah z zagotavljanjem finančne likvidnosti smo nazadnje bili prisiljeni odpreti izhodna vrata Lanceu Harrisu, Marku Jagodiću Kuridži in Marjanu Čakarunu, ki se jim za vse, kar so dali našemu kolektivu, lahko le priklonim do tal.«

Posebno zahvalo je Vuga namenil Jurici Golemcu. »Od tega tedna, žal, nekdanjemu trenerju članske ekipe. Odslej Jurica, vsekakor eden najboljših in najbolj nadarjenih košarkarskih strokovnjakov daleč naokrog, v našem kolektivu prevzema svetovalno funkcijo. Ob spremembi strategije je pač popolnoma jasno, da je potencial Jurice prerasel naš klub.« Ambiciozen projekt Primorske je tako preteklost. Klub si je sicer z osmimi zmagami v ligi ABA praktično že zagotovil obstanek, v državnem prvenstvu pa z desetimi ligo za prvaka. Prav mesto v jadranskem tekmovanju v prihodnji sezoni bi lahko zamikalo kakšnega investitorja, na kar po tihem upajo v vodstvu kluba, v nasprotnem primeru pa je nekoliko daljša prihodnost kluba negotova, saj prihaja čas, ko bo treba poplačati nabrane dolgove.

Razpad Krke v končnici, Olimpija proti Megi v Tivoliju

Drugo polovico rednega dela lige ABA sta včeraj odprla FMP in Krka. Novomeščani so bili po zaslugi odličnega meta za tri dolgo časa v prednosti in v 36. minuti povedli za kar 11 točk, nato pa je sledil razpad. Gostitelji so namreč naredili delni izid 16:0 in na koncu prišli do zmage. »Krka je dolgoletni ponosen član lige ABA, ki redno plačuje igralce in za katerim stoji ugledno podjetje. Skozi sezono si nismo zaslužili takšnega odnosa,« je po tekmi povedal trener Krke Vladimir Anzulović, z besedami namignil na odnos sodnikov, vstal in zapustil novinarsko konferenco.

Lažje delo danes v Tivoliju čaka Cedevito Olimpijo, ki gosti Mego. »Obeta se nam podobna tekma kot proti Krki. Mega igra hitro in ima določeno kakovost, a težko drži konstanto v igri, kar je značilno za mlada moštva. Ne smemo si dovoliti, da bi jih podcenili,« je jasen trener Olimpije Slaven Rimac.

Liga ABA, 12. krog, danes ob 17. uri: Olimpija – Mega, ob 20. uri: Partizan – Igokea, jutri ob 18. uri: Mornar – Cibona, ob 20. uri: Zadar – Budućnost, ponedeljek ob 18. uri: Primorska – C. zvezda.