Čeprav je po prvem polčasu tekme Flamenga proti Al Hilalu, ki so ga južnoameriški prvaki izgubljali z 0:1, in do začetka sodnikovega podaljška tekme Liverpoola proti Monterreyu, ko je bil izid še 1:1, zadišalo po morebitnih presenečenjih, se je naposled vse postavilo na svoje mesto. Brazilski klub je savdijskemu v nadaljevanju namreč zabil tri gole za gladko zmago 3:1, angleškega pa je v 91. minuti odrešil Roberto Firmino. Kar je vendarle prineslo današnji popoldanski (ob 18.30) finale svetovnega klubskega prvenstva, ki se je zdel že pred začetkom »mini turnirja« v Dohi kot vklesan v kamen: Liverpool – Flamengo.

Omenjeni finale bo hkrati tudi ponovitev tistega iz leta 1981, v katerem je brazilski klub s tremi goli že v prvem polčasu povozil angleškega. Čeprav gola ni dosegel, je bil prvo ime obračuna legendarni kapetan Zico, ki je bil udeležen pri akcijah za vse tri zadetke. Takrat sta bila tekmeca sicer določena vnaprej, saj sta se za naslov »svetovnega prvaka«, tako kot vselej med letoma 1960 in 2004, na tekmi medcelinskega pokala pomerila evropski in južnoameriški prvak. No, pa naj gre za medcelinski pokal ali klubsko svetovno prvenstvo, Flamengo ne prej ne potem do zdaj pri njem ni več sodeloval. Letos je namreč pred slabim mesecem dni, tudi šele drugič v klubski zgodovini, osvojil južnoameriško prvenstvo, medtem ko je Liverpool tri leta kasneje z 0:1 izgubil z argentinskim Independientejem, tretji finale pa je leta 2005 prav tako z 0:1 izgubil proti Sau Paulu.

Ker torej niti v tretje »ni šlo rado«, pri rdečih računajo, da bo šlo v četrto. In to upravičeno, saj jim gre v tej sezoni kljub težavam v polfinalu izjemno. »Če mislite, da se bomo samo pojavili v Dohi in nam bo pokal kar sam padel v roke, se močno motite. Seveda pa ga želimo osvojiti, Liverpool ga namreč še nima v svojih vitrinah,« vseeno opozarja trener Jürgen Klopp, medtem ko so v Braziliji znova obudili zgodbo z začetka meseca, ko so njihovi novinarji obiskali liverpoolski derbi, na katerem so rdeči s 5:2 razbili Everton. Takrat so domačega nogometaša Georginia Wijnalduma vprašali, kako dobro pozna Flamengo in njegove nogometaše, na kar je vidno v zadregi in s suhimi usti iz sebe spravil le, da je na njihovem stadionu z reprezentanco Nizozemske treniral v času svetovnega prvenstva leta 2014 in da ve, da je v tem klubu igral – Ronaldinho (mimogrede: to je bilo že v sezoni 2011/12). Ter se izgovoril, da sicer v prostem času nogometa ne spremlja.

No, seveda vse skupaj ni nič posebno dramatičnega, vseeno pa so Brazilci to vzeli kot znamenje nespoštovanja in podcenjevanja, navijači Flamenga pa so ga označili za arogantnega. In se pridušali, da bo pravi čas spoznal moč njihove ekipe, ki jo sicer sestavlja kup tudi spremljevalcem evropskega nogometa znanih imen, kot so Diego Alves, Rafinha, Filipe Luis, Gerson, Bruno Henrique in Gabriel Barbosa, s klopi pa jih od prvega junija letos vodi izkušeni portugalski strokovnjak Jorge Jesus.

Nastop omenjenega Wijnalduma je sicer zaradi poškodbe pod vprašajem, enako velja za obolelega Van Dijka, zagotovo pa bodo pri Liverpoolu manjkali Matip, Lovren, Fabinho in Clyne. Flamengo medtem podobnih težav nima.