Direktor škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je za STA pojasnil, da so pri bolnici, ki so jo ponoči poslali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kužnine odvzeli v Ljubljani. Ali ima ošpice, še ni znano.

Z infekcijske klinike so v domačo oskrbo pustili bolnika, ki so ga sprva sprejeli na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, naknadno pa se je izkazalo, da ima ošpice. V novembru in decembru je bilo potrjenih 23 primerov ošpic, od katerih so bili štirje otroci. Gre za dva, med seboj nepovezana premiera.

Večji izbruh beležijo na Gorenjskem, predvsem v Škofji Loki. Prvi tamkajšnji primer je prinesel bolnik iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest ljudi. Eden od njih pa je nalezel še 11 ljudi. V enem primeru gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom. V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.

Med letos prijavljenimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Med zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.