Evropski parlament je tudi pozval kitajsko vlado, naj nemudoma konča prakso samovoljnih pridržanj ter sodnih procesov brez obtožnice in takoj ter brezpogojno izpusti zaprte Ujgure, vključno z aktivistom Ilhamom Tohtijem, letošnjim dobitnikom nagrade Evropskega parlamenta Saharov.

Na resolucijo se je že odzvala Kitajska, ki je Evropskemu parlamentu očitala dvoličnost. V Pekingu so parlament pozvali, naj opusti dvojne standarde v boju proti terorizmu in se preneha vmešavati v kitajske notranje zadeve. "Narod Xinjianga in kitajski narod imata večjo pravico govoriti (o razmerah v tej avtonomni pokrajini) kor tisti, ki so daleč stran v Evropi, ki nikoli niso bili v Xinjiangu," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang.

Kitajska je pod vse večjim pritiskom zaradi množičnega zapiranja Ujgurov in pripadnikov drugih etničnih manjšin v avtonomni pokrajini Xinjiang. Organizacije za človekove pravice, neodvisni raziskovalci in zahodne vlade ocenjujejo, da je v teh taboriščih zaprtih do 1,5 milijona Ujgurov, Kazakov, Huijev in pripadnikov drugih manjšin, ki se morajo tam učiti kitajščino, prisiljeni pa so se odpovedati svojemu jeziku in tradiciji. Tisti, ki so prišli iz taborišč, so povedali, da so bili tam žrtve pretepanja, mučenja in zlorab.

Kitajska vlada trdi, da gre za centre za poklicno izobraževanje, ki so potrebni za izkoreninjenje terorizma in separatizma v tej regiji.