Razlogi za njen izstop so po njenih besedah v vrednotni in profesionalni nezdružljivosti stališč z vodstvom stranke. Ravnanja SNS v zadnjem času namreč ne odražajo ciljev in vrednot, ki so zapisane v programskih dokumentih stranke in zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje.

"Mnogi med vami ste me upravičeno spraševali, zakaj podpiramo vlado, ki izvaja promigrantsko politiko, zakaj glasujemo proti višjim povprečninam, ki bi omogočile bistveno hitrejši razvoj slovenskih občin. Iz vaših besed je bilo moč razbrati očitke, da se prodajamo v zameno za politično funkcijo," je zapisala.

Kot je dodala, se v politiko ni podala zato, da bi reševala svojo eksistenco, niti zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji. "V politiko sem šla zato, ker želim konkretno prispevati k boljšemu življenju državljank in državljanov. Tega v okviru SNS ne morem uresničevati, zato je izstop edina možna in korektna odločitev," je še zapisala.

Ker se zaveda, da bi imela kot samostojna poslanka v parlamentu težko bistveno vplivala na politično odločanje, je sprejela odločitev, da se pridruži stranki SDS in njeni poslanski skupini, saj so ji blizu njene vrednote.

Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju twitter že izrekel dobrodošlico novi članici in poslanki SDS. "Naša vrata so odprta za vse ljudi dobre volje, ki jim je mar za Slovenijo in imajo pokončno hrbtenico," je zapisal.

Poslanka z erotičnim salonom

O Lidiji Ivanuša, podjetnici in frizerki, smo v Dnevniku pisali ob sojenju Valterju in Ani Šmid, lastnikoma erotičnega salona, ko je obramba predlagala zaslišanje (takrat) SNS poslanke Ivanuša, saj da ima tudi ona erotični salon. Šmidov zagovornik je sodnici tako predlagal zaslišanje poslanke, za katero je »splošno znano, da vodi salon erotičnih masaž, v katerem delajo privlačni maserji in maserke«. Sodnica je njegov predlog zavrnila.

Iz SNS in SDS po pričakovanju nasprotujoči razlagi prestopa

Predsednik in vodja poslanke skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je v izjavi za STA dejal, da se je zadeva očitno pripravljala že dalj časa. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je zatrdil, da poslanki niso nič svetovali ali pritiskali nanjo, ampak se je sama obrnila na SDS.

"Zadeva se je pripravljala s strani SDS že kar dolgo časa. Vezni člen s poslanko je bil poslanec SDS Marijan Pojbič, ki mu je pač uspelo to narediti. Kaj so ji obljubili, ne vem, in me tudi ne zanima," je dejal Jelinčič. Po njegovih besedah so bile prav obljube, ki jih je SDS dala Ivanuši, ključne pri njeni odločitvi.

"Da se je zadeva peljala že dolgo časa, se kaže v tem, da ima poslanka Ivanuša že danes svojo spletno stran in svoj Facebook z oznako SDS," je opozoril Jelinčič. Kot je dodal, je obenem vodja poslancev SDS Krivec predsedniku DZ Dejanu Židanu že poslal dopis, da je v njihovi poslanski skupini ena oseba več.

Jelinčič meni, da bo poslanka Ivanuša pri SDS "razočarana, ker bo morala delati, kar pa bo zanjo težko". V zvezi z ugibanji, da naj bi k SDS prestopil tudi poslanec SNS Jani Ivanuša, pa je dejal, da so špekulacije morebiti posledica enakega priimka. "Mislim, da poslanec Ivanuša ne razmišlja o odhodu," je dejal.

Vodja poslancev SDS Krivec pa je prestop poslanke Ivanuše komentiral z besedami, da v njihovi stranki z veseljem sprejmejo kogarkoli, ki v programu SDS prepozna svoje vrednote. "Očitno so bili pritiski nanjo tako močni, da je to odločitev sprejela," je ocenil v izjavi za medije. Poudaril je, da se je poslanka sama obrnila na SDS ter ji niso "nič svetovali ali pritiskali nanjo".

Krivec je tudi zanikal, da bi imeli kakršnekoli pogovore s poslancem Ivanušo. Na vprašanje, ali bi bila vrata SDS odprta tudi za poslanca DeSUS Roberta Polnarja, če bi se razšel s svojo stranko, pa je Krivec ponovil, da z veseljem sprejmejo kogarkoli pod pogojem, da se poistoveti z vrednotami v programu SDS.