Danes zvečer se bo nad Slovenijo okrepil južni do jugozahodni veter, ki lahko ponoči na Primorskem in v višjih legah v sunkih preseže hitrost 70 kilometrov na uro.

Agencija za okolje (Arso) zaradi tega voznike opozarja, naj bodo v prometu dodatno previdni. Prebivalcem jugozahodne Slovenije, kjer lahko veter v noči na soboto doseže hitrost tudi do 85 kilometrov na uro, priporočajo, naj se v promet ne vključujejo, če to ni nujno, naj ostanejo na kopnem in po možnosti v zaprtih prostorih.

Ponoči in v soboto zjutraj lahko po napovedih Arsa močneje porastejo hudourniški vodotoki, predvsem v hribovitem svetu Severne Primorske, Gorenjske, Koroške in Notranjske.

V soboto med 4. in 8. uro zjutraj pa bo morje poplavljalo nižje dele obale, po predvidevanjih Arsa v višini med 20 in 30 centimetri.

Od sobote do ponedeljka bo na izpostavljenih pobočjih v severozahodnem delu države velika verjetnost proženja snežnih plazov, saj snežna odeja ni stabilna, še opozarja Arso.

Na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno

Danes bo na vzhodu občasno delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Zjutraj bo ponekod megleno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne in južne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Veter se bo proti večeru krepil.

Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugod od 10 do 15 stopinj Celzija. Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in do jutra prehodno zajele vso Slovenijo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Veter bo do jutra oslabel. Jutranje temperature bodo od 5 do 11, ob morju 13 stopinj Celzija. V soboto bo sprva oblačno, še se bodo pojavljale padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Proti večeru bo dež oslabel, oblačnost se bo ponekod trgala. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 7, drugod od 9 do 14 stopinj Celzija.

Obeti: V nedeljo zjutraj bodo padavine od zahoda ponovno zajele vso Slovenijo. V nedeljo bo sprva deževno, popoldne bodo padavine od zahoda postopno ponehale, na vzhodu šele zvečer. Zapihal bo severni veter. Hladneje bo. V ponedeljek bo suho vreme.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov znatna, tretje stopnje, v visokogorju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp nad okoli 2000 metri zmerna, druge stopnje, nižje pa večinoma majhna, prve stopnje.

V Julijcih so v visokogorju predvsem nevarna bolj strma pobočja, kjer se nad 1800 metri lahko plazi novi sneg, veliko je tudi novih klož, ki so nastale predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Naphan sneg se lahko na strmejših pobočjih sproži že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je deževalo, zato se tam lahko sprožijo posamezni talni plazovi s strmih pobočij. Drugod v naših gorah je bilo padavin malo, zato ostajajo plazovne razmere podobne, kot so bile v preteklih dneh, oblikovalo jih je razmeroma toplo vreme. Pod okoli 1800 metrov se je sneg pospešeno talil.

V Julijskih Alpah je nad okoli 1900 metrov zapadlo od 10 do 40 centimetrov snega, več v zahodnem in osrednjem delu. Nižje je večinoma deževalo. Drugod po naših gorah je bilo padavin precej manj, snežilo je nad 2000 metri. Dež je močil snežno odejo, precej snega pod 1800 metri se je stalilo. Višje je ponekod snežilo na skorjasto podlago, zato je pod novim snegom šibka plast, po kateri se lahko novi sneg splazi. Pihal je močan južni do jugozahodni veter, ki je prenašal sneg v zamete. Novi sneg je mehak in rahel, stara snežna odeja pa razmočena, nad okoli 2000 metri pa večinoma trda. Veliko je klož, vetru izpostavljene lege so precej spihane.

V gorah bo danes oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki bodo izrazitejše v zahodnem in osrednjem delu Julijcev. Malo jih bo ponekod v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah, vzhodneje pa bo večinoma suho z nekaj sonca. Meja sneženja bo med 1700 in 1900 metri nad morjem. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Zvečer se bodo padavine okrepile in ponoči razširile tudi nad vzhodni del naših gora.