USMC prinaša nekaj sprememb v trgovini med tremi državami, ki jih je izsilil Trump, potem ko je Nafto že med predsedniško kampanjo leta 2016 označil za največjo katastrofo, ki je doletela ZDA.

Novosti niso pretresljive. Nekaj slabši bo položaj za Mehiko v avtomobilski industriji, ker bo po novem treba večino novih avtomobilov izdelati tam, kjer izplačujejo višje plače. Mehika ima tako na izbiro zvišanje plač ali manj selitev proizvodnje ameriških in kanadskih podjetij na jug.

Demokratska večina v predstavniškem domu ni imela težav s potrditvijo USMC, ker je dosegla nekaj popravkov v korist delavskih pravic. Demokrati so sicer sporazum potrdili le dan po tem, ko so proti Trumpu potrdili ustavno obtožbo predsednika ZDA, šele tretjo doslej.

Ameriški analitiki potrditev sporazuma razglašajo za veliko zmago predsednika Trumpa, kar mu bo koristilo v boju za nov predsedniški mandat; volitve bodo novembra 2020.

Trumpova vlada trdi, da bo prenovljeni sporazum v šestih letih ameriškemu gospodarstvu navrgel 70 milijard dolarjev in ustvaril 176.000 novih delovnih mest. Prav toliko jih ameriško gospodarstvo mesečno ustvarja že nekaj zadnjih let.

"Vprašali so me, zakaj dajem predsedniku veliko zmago, s katero se bo hvalil naokrog? Za podporo ameriškim družinam me ta posredna korist ne moti. Če si predsednik želi prilastiti zasluge, potem si naj jih," je dejala predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Prenovljeno Nafto mora potrditi še senat, kar se bo zgodilo januarja, saj ni niti najmanj verjetno, da bi si republikanska večina v senatu upala glasovati proti nečemu, kar podpira Trump.

Trumpova vlada je prenovljeni sporazum podpisala lani, vendar pa je Pelosijeva sporočila, da so nujno potrebni popravki. Sledila so pogajanja med vlado in demokrati v kongresu, ki so se uspešno končala šele pred dnevi. Demokrati so zahtevali boljše delavske standarde in boljšo zaščito okolja.

Iz sporazuma, ki je bil največja katastrofa v zgodovini ZDA, je po Trumpovih zagotovilih nastal sporazum, ki je najboljši in najpomembnejši v vsej zgodovini ZDA. Za Kanado in Mehiko ter ameriška podjetja pa je najpomembneje, da je konec negotovosti in trepetanja pred morebitnimi Trumpovimi izpadi z novimi carinskimi grožnjami.

USMCA prinaša nekaj časovnih posodobitev, potrebnih zaradi razvoja. Za razliko od nafte vsebuje določila o prostem pretoku podatkov preko meja treh držav.

Demokrati pa so med drugim dosegli zapis določil, po katerih bodo lahko ZDA sprožile postopke proti mehiškim tovarnam, ki ne izpolnjujejo delavskih standardov. Dosegli so tudi črtanje posebnih zaščit ameriške farmacevtske industrije pred cenejšo mehiško in kanadsko konkurenco. Posebej so hvaležni ameriškemu trgovinskemu predstavniku Robertu Lighthizerju, ki se je z njimi pogajal več mesecev. Trump se v pogajanja ni vpletal.