V izjavi novinarji iz vseh sveta poudarjajo, da bi njegov izgon v ZDA "pomenil izjemno neveren presedan za novinarje, medijske organizacije in svobodo medijev". Zaradi objav dokumentov ameriške vojske iz Afganistana in Iraka, ki so razkrila tamkajšnje vojne zločine ZDA in diplomatskih depeš State Departmenta, je v ZDA obtožen v okviru zakona o vohunjenju in mu grozi do 175 let zapora, opozarjajo.

"Tokrat ne želimo molčati," poudarjajo pobudniki. V izjavi opozarjajo, da "če ZDA lahko kazensko preganjajo Assangea zaradi objave zaupnih dokumentov, bi to lahko odprlo pot vladam za pregon novinarjev kjerkoli", kar je nevaren presedan za svobodo medijev po vsem svetu.

V izjavi, ki je na voljo v osmih jezikih, ostro obsojajo kršitve človekovih pravic Assangea, ki je zaprt v visoko varovanem zaporu Belmarsh v Veliki Britaniji. Pri tem navajajo tudi ugotovitve posebnega poročevalca ZN o mučenju Nilsa Melzerja, da je Assange pridržan v "krutih pogojih izolacije in nadzora, ki glede na njegov zaporniški status niso upravičeni". Opozoril je tudi, da bi ga nadaljnja izpostavljenost tem zlorabam lahko stala življenja.

Izjavo je mogoče podpisati na spletni strani https://speak-up-for-assange.org. Podpišejo jo lahko novinarji in vsi tisti, ki opravljajo z novinarstvom povezano delo, kot so fotografi, snemalci, režiserji dokumentarnih filmov, žvižgači in drugi, piše na spletni strani.

Assange je v Belmarshu zaprt od aprila, potem ko so mu na ekvadorskem veleposlaništvu, kjer je živel več let, odrekli gostoljubje oz. mu odvzeli azil. Assange se je na veleposlaništvu izogibal izročitvi Švedski, kjer so ga preiskovali zaradi posilstva. Švedsko tožilstvo je nato te preiskave letos opustilo.

Avstralcu pa še vedno grozi izročitev ZDA, ki ga obtožujejo izdaje vladnih skrivnosti. Ameriška obtožnica Assangea med drugim bremeni zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning in vohunjenja. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Glavno zaslišanje v zvezi z njegovo morebitno izročitvijo ZDA naj bi se predvidoma začelo 25. februarja.