Namera mariborskega župana Saše Arsenoviča je v javnosti naletela na zelo kritičen odziv. Arsenovič je namreč sklenil ustanoviti novo občinsko podjetje, ki bo od Term Maribor odkupilo gostilno Pri treh ribnikih. Nakup tradicionalne restavracije v mestnem parku sicer ne bo bistveno vplival na poslovanje največjega mariborskega hotelirja, sploh ker bodo terme postale njen najemnik. Je pa dogovor z občino sovpadal s popolnim prelomom skrhanih odnosov med vodstvom Term Maribor in zastopniki kolektiva.

Sindikat, ki je za posel med občino in podjetjem izvedel iz medijev, je napovedal stavko. Na predbožični torek bodo delo prekinili zaposleni v hotelu Habakuk, med prazniki sledijo še protesti v drugih hotelih, generalna stavka bo 30. decembra. »Terme nimajo nikakršne poslovne vizije, vse, kar počnejo, je razprodaja premoženja,« je ogorčen Boštjan Medik iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kam tonejo Terme Maribor?

Iz podjetja že vrsto let prihajajo bolj kot ne nespodbudne novice. Terme tonejo. Lani so poslovale z visoko izgubo, ki je presegla je 5,2 milijona evrov. Podjetje je ustvarilo 9,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj dve tretjini manj kot leto prej. V zadnji petletki je zgolj leta 2017 poslovalo z dobičkom, pri čemer je pozitivni poslovni izid ustvarilo z odprodajo nekdanjih brezcarinskih trgovin in gostilne Štajerc v središču mesta. Vodstvo Term je tedaj napovedalo, da bo kupnino namenilo za korenito obnovo hotelov. Denar je odtekel drugam.

Prihodki od poslovanja bodo letos še bolj upadli, saj so Terme aprila odprodale najdonosnejši del podjetja z argumentom, da jim primanjkuje znanja za razvoj medicinskega turizma. Medicinsko-termalni center Fontana je kupil Diagnostični center Bled.

Razprodaja Term se nadaljuje. Gostilno v parku bo, kot rečeno, odkupilo občinsko podjetje, novega lastnika je dobilo parkirišče v središču mesta, naslednji na seznamu je hotel Bellevue na Mariborskem Pohorju. Če bo tudi ta zapustil verigo, bodo v njej ostali le še trije hoteli: Habakuk ter nekdanja Piramida in Orel, zdaj Mercure in Ibis, ki sta v franšizi francoske hotelske verige Accor Hotels.

Lastniki so se umaknili na Ciper

Ruski plinski velikan Gazprom je mariborsko družbo do letošnje jeseni obvladoval preko koprskega nabiralniškega podjetja Platanus. Nakar so Rusi konec septembra izbrisali Platanus, lastništvo Term Maribor pa prenesli na ciprski nabiralnik MB Dailyrates Management. Direktor je bivši zastopnik Platanusa, Rus Dimitrij Rudakov.

Vodstvena etaža Term Maribor pa je v konstantnih pretresih. Lani in letos so se tam zvrstili že štirje direktorji. Po odhodu Španca Ignacia Rodrigueza Blasa je direktorsko pisarno začasno zasedel Rudakov, nakar je prišla v Maribor Tatjana Karpovitš. Tudi ona ni zdržala več kot leto dni. Pred mesecem dni jo je nasledil Igor Kertsman, ki ima po poročanju Večera stalno prebivališče v Nürnbergu.

V ZSSS že od poletja opozarjajo na rastoče nezadovoljstvo med zaposlenimi, ki so ga še okrepile množične prezaposlitve. Več kot polovico ljudi so namreč Terme Maribor umaknile v družbo Hotel Bellevue Pohorje. Uprava podjetja je sindikatu zatrjevala, da naj bi razdelitev kadra na mestno in pohorsko podjetje omogočila boljše trženje in lažje pridobivanje posojil. Plače so povsod slabe. V prihodnjem letu bosta več kot dve tretjini zaposlenih – skupaj jih je 180 – prejemali kvečjemu minimalno plačo, je izračunal Kristijan Lasbaher, predsednik hišnega sindikata.

Vodstvo Term si s sindikalisti zgolj dopisuje. V torek so jih pozvali k umiku napovedi stavke in jim poslali približevalni predlog. Za izvršni odbor ZSSS je ta nesprejemljiv. »Vodstvo Term smo pozvali na petkov jutranji sestanek, da končno zaženemo socialni dialog in pogajanja o novi kolektivni pogodbi,« je razložil Medik.

Stavka je nepotrebna in neutemeljena, pa so sporočili iz vodstva Term Maribor in sindikat pozvali k njenemu preklicu. Ne strinjajo se z oceno, da so plače zaposlenih (pre)nizke. Po izračunih vodstva so nad povprečjem panoge. Kerstman je tudi ostro zavrnil očitke sindikata o izčrpavanju družbe, neustrezni kadrovski politiki in slabem vodenju hotelov.