Ali kdo pozna koga, ki oddaja stanovanje v Zagrebu, je te dni eno pogostejših vprašanj v hrvaški prestolnici, razlog zanj pa zagrebški in zdaj tudi že za Slovence znameniti advent. Lajtmotiv letošnjega adventa pri sosedih je Hrestač, česar ob vstopu v središče Zagreba ni mogoče spregledati. Trimetrski Hrestači, vsak drugačen od prejšnjega, stojijo na različnih lokacijah po mestu, hrestačevsko scenografijo si je zamislil tudi HNK, ki vsako leto v trenutku razproda vse decembrske uprizoritve baleta Hrestač, otroci pa lahko v Muzeju za umetnost in obrt pobegnejo v Hrestaču posvečeno sobo pobega.

Zaradi številnih lokacij in bogate ponudbe na zagrebškem adventu, ki ga v organizaciji Turistične skupnosti mesta Zagreb pripravlja okoli dva tisoč ljudi, je nemogoče našteti vse. Darja Dragoje iz turistične skupnosti obiskovalcem priporoča naslednje: »Zagreb je idealen za sprehod, priporočamo pa, da gostje iz Slovenije obiščejo vse naše adventne lokacije v Donjem in Gornjem gradu, za kar bodo potrebovali nekaj ur. Če imajo dovolj časa, naj zavijejo še v katero od zagrebških cerkva, palač in zgodovinskih hiš, kjer potekajo koncerti, najboljši čas za obisk pa je pred večerom in v večerih urah, ko vse lokacije obsijejo božične lučke in praznični okraski.«

Enajst glasbenih festivalov

Natančen opis lokacij si po njenih besedah lahko ogledate na adventzagreb.hr, sama pa izpostavlja nekaj novosti. Poleg tradicionalnih lokacij, ki so zasijale tudi to leto, je Turistična skupnost mesta Zagreb s partnerji pripravila tudi nove programe za številne obiskovalce in meščane. Tako se je kot nova lokacija predstavil Filmski advent na Tuškancu, v sklopu katerega v kinu Tuškanac predvajajo božične filme za vse starosti, tu pa je tudi Advent pri HNK, ki ima popolnoma novo scenografijo in koncept. Novost je ureditev priložnostnega prehoda Oktogon, tudi druge lokacije so okrašene s tradicionalnimi hrvaškimi okraski in Hrestači, torej v skladu z letošnjo adventno temo. Poseben poudarek je tudi na kulturnih dogodkih, tako da lahko obiskovalci uživajo v kar enajstih različnih priložnostnih glasbenih festivalih.

Med zanimivejšimi novostmi, ki jih je Darja Dragoje pozabila omeniti, je 400 kvadratnih metrov veliko kotalkališče v parku Maksimir, in to, da je adventni živalski vrt letos posvečen polarnim živalim, posebna zgodba so tudi kulinarična doživetja. Golaž s hobotnico, sarme, miške, germknedli, vaflji, jabolka v šlafroku, klobase in burgerji so stalnica, vsako leto pa se jim pridružijo nove in nove jedi.

Teh so se letos najbolj zavzeto lotili pri hrvaškem Telegramu, kjer so na teren poslali novinarsko pokuševalsko ekipo, ta pa je izbrala deset najzanimivejših jedi. Med njimi so takojaki (japonske kroglice s hobotnico, ingverjem in mlado čebulo), ki jih za 45 kun najdete na Fuliranju oziroma Strossmayerjevem trgu, taco ulična sarma (kislo zelje in mleto meso v tortilji), fritule gingerbread (miške, polnjene s kremo iz temne čokolade in gingerbread biskvitom) in brioche con gelato (brioši s sladoledom fior di latte, nutelo in mletimi plazma keksi).

Proste sobe so še

Da je zagrebški advent že pred leti po desni prehitel Ljubljano in je vsako leto samo še bolj bogat in okusen, ni več nobena novica. Gre za najpomembnejši turistični dogodek v mestu, ki ima v decembru in začetku januarja zato vsako let večji obisk. Lani je imel deset odstotkov obiskovalcev več kot predlani in 15 odstotkov več nočitev kot leto prej.

Po podatkih zagrebške turistične skupnosti je Zagreb decembra lani obiskalo 122.780 ljudi, ki so ustvarili 231.875 nočitev, letos pa pričakujejo še 20.000 nočitev več. Hoteli so lepo napolnjeni, še posebno ob koncih tedna, je pa še vedno mogoče najti prenočišča, cenejša od 50 evrov za dve osebi, a kak kilometer iz središča mesta. To sicer ni veliko, a je ob veliki gneči na cesti, ki vožnjo v mesto krepko podaljša, pomemben vsak meter. Opremite se s potrpežljivostjo, lahko pa sedete tudi na mestni avtobus. Ta letos ob koncih tedna ni brezplačen kot prejšnja leta, so pa povečali število voženj na rednih progah, določene ugodnosti ponujajo tudi Hrvaške železnice. Med njimi je brezplačni prevoz znotraj zagrebškega prstana (od Dugog sela do Savskog marofa), in sicer od ponedeljka do četrtka med 16. uro in polnočjo, pol ceneje pa lahko vsi obiskovalci adventa znotraj Hrvaške kupijo tudi povratne vozovnice za vlak.