Raper, čigar pravo ime je Daniel Hernandez, je v zaporu zadnjih 13 mesecev, a kot kaže, bo prihodnje leto že na prostosti, saj ne samo, da so mu kazen s predvidenih 47 let znižali na dve leti, do zdaj preživet čas v zaporu bo vštet v dosojeno kazen. Hernandez oziroma Tekashi 6ix9ine je sprva sicer zanikal kakršno koli kaznivo dejanje, a je nato priznal krivdo v zameno za znižano kazen. V procesu je pričal proti svojim »sodelavcem« iz tolpe Nine Trey Gangsta Bloods in posledično omogočil obsodbo dveh članov tolpe.

Hernandez je bil obtožen zaradi izsiljevanja, nošenja orožja, napada z orožjem in načrtovanja umora; tolpi Nine Trey Gangsta Bloods se je pridružil leta 2017, a naj bi jo zapustil po manj kot letu dni. Tolpa je bila znana po roparskih tatvinah, preprodaji drog in nasilju. Redno naj bi izsiljevala lastnike lokalov, ki so ji plačevali v zameno za mir. Hernandez in še eden od članov, Kristian Cruz, sta na sodišču pričala proti članom, kot sta Anthony Ellison in Aljermiah Mack, ki so ju na podlagi njunega pričanja že zaprli. Ellison je bil obsojen zaradi ugrabitve, pohabljenja in napada, Mack pa zaradi preprodaje drog.

Hernandeza se je po novem prijel vzdevek Snitch 9ine, torej ovaduh, proti članom tolpe pa sta v vmesnem času pričali še dve žrtvi. Hernandez si je s svojim pričanjem bistveno skrajšal zagroženo zaporno kazen, prav tako naj kazni ne bi prestajal v običajnem zveznem priporu, temveč v samici za zapornike z visokim tveganjem. Hernandez se bo namreč po prestani kazni najverjetneje moral izseliti iz ZDA ali pa živeti na neznani lokaciji, saj bo tolpa, ki jo je izdal, zagotovo želela maščevanje. Po nekaterih predvidevanjih naj bi se Tekashi 6ix9ine, v upanju, da bi še vedno lahko nastopal, preselil v Veliko Britanijo ali katero drugo evropsko državo.

Tekashi 6ix9ine je tudi pred sojenjem veljal za kontroverzen lik v ameriški glasbi in na brooklynskih ulicah. V glasbeni svet ga je izstrelila skladba GUMMO, ki jo je izdal oktobra 2017, video za skladbo pa si je do zdaj ogledalo že 360 milijonov ljudi. V njem nastopajoči nosijo rdečo barvo, ki jo povezujejo s Hernandezovo tolpo, vendar pa je raper na sodišču povedal, da takrat sploh še ni bil član te tolpe. Pozneje je tolpo uporabljal za to, da bi si povečal moč na ulici, v zameno pa je financiral njene podvige z denarjem, ki ga je zaslužil z glasbo. Skladba GUMMO se je na Billboardovi lestvici uvrstila na 12. mesto, Hernandez pa je pozneje sodeloval tudi z Nicki Minaj v skladbi Fefe, ki se je na Billboardu uvrstila na tretje mesto.

Na sodišču se je opravičil, ker se je lažno predstavljal javnosti in svojim oboževalcem, njegovi odvetniki pa so poudarjali, da se je tolpi pridružil kot mladenič, ki je želel »le« promovirati svojo glasbo in z zasluženim denarjem preživljati svojo družino. To sicer ni bil prvi proces, zaradi katerega se je Hernandez znašel na sodišču. Leta 2015, torej še preden je bil znan kot glasbenik, so ga aretirali zaradi snemanja 13-letnice med spolnim odnosom in zaradi objave videa na instagramu. Hernandez je takrat priznal spolne odnose z mladoletnico, a dobil samo eno leto pogojne kazni in 1000 ur družbeno koristnega dela. Februarja letos je posnel video za newyorško trgovino s spolnimi pripomočki, v katerem se je zavzel proti nasilju nad ženskami.