Nevladna organizacija Nemška podnebna pomoč (DUH) se je pritožila nad zvezno deželo Bavarska, ker ni izboljšala kvalitete zraka v Münchnu kljub visokim ravnem dušikovega dioksida na nekaterih ulicah. V skladu z nemško zakonodajo lahko regionalnim oblastem zaradi kršenja evropske zakonodaje na področju varovanja okolja naložijo zgolj plačilo globe, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar pa je bavarsko sodišče ugotovilo, da to ni dovolj, da bi oblasti prisilili v spoštovanje evropske zakonodaje. Zato se je obrnilo na Sodišče EU z vprašanjem, ali je možno v skladu s pravom EU za regionalne politike, vključno s predsednikom deželne vlade, odrediti zapor.

Sodišče s sedežem v Luxembourgu danes ni izrecno izključilo možnosti zapora, ampak je pojasnilo, da mora najprej na nacionalni ravni obstajati pravna podlaga za zaprtje javnih uslužbencev. Obenem bi bilo treba upoštevati načelo sorazmernosti kazni.

V novembru je sicer pravobranilec na Sodišču EU opozoril, da v nemški zakonodaji ni podlage za obsodbo uradnikov, ki ne upoštevajo evropske zakonodaje, na zaporno kazen, čeprav ima to lahko resne posledice za zdravje in življenje ljudi.