»Smo zelo zelo daleč od dogovora,« je po maratonskih pogajanjih s premierjem Edouardom Philippom v sredo dejal vodja največjega sindikata CFDT Laurent Berger. Novi pogovori so predvideni danes, predsednik Emmanuel Macron pa je nakazal, da je pripravljen izboljšati predlog reforme, ki predvideva vzpostavitev enotnega pokojninskega sistem.

Sindikatom gre v nos predvsem predlog, da bi morali Francozi za polno pokojnino delati do 64. leta, čeprav bi upokojitveno starost dosegli že z 62 leti.

V Parizu je zaradi stavke še naprej moten javni promet. Šest od 16 linij pariškega metroja ne obratuje, motene so tudi primestne in regionalne železniške povezave. V francoskih železnicah se že bojijo kaosa, če se bo stavka, ki traja že dva tedna, nadaljevala tudi čez božično-novoletne praznike.

Na jugu Francije je danes brez elektrike ostalo več tisoč odjemalcev. Elektropodjetje Ededis je sporočilo, da so stavkajoči delavci odklopili elektriko 3500 gospodinjstvom v bližini Perpignana. Brez elektrike so ta teden ostali tudi nekateri odjemalci v Parizu, Lyonu, Bordeauxu in drugih mestih, odgovornost za to pa je prevzel sindikat CGT.

V številnih mestih, med drugim v Marseillu, Bordeauxu in Nantesu, so danes ljudje vladnim načrtom znova nasprotovali na ulicah, poročajo tuje tiskovne agencije.