Gre za postopek, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) začela v letu 2014 in tudi sprejela zaključne ugotovitve, ki pa jih je sodišče zaradi ugotovljenih napak v postopku odpravilo. Tudi na podlagi odločitve ustavnega sodišča v letu 2017 v tej zadevi, ki je zavzelo stališče, da so ugotovitve komisije ugotovitveni upravni akt, ki posega v pravice posameznika, zato mora biti zagotovljeno sodno varstvo, je komisija v preteklih dveh letih oblikovala nov način vodenja postopka pred komisijo, ki ga zdaj vodi v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, so sporočili iz komisije.

Protikorupcijska komisija je tako v letu 2017 nadaljevala postopek ugotavljanja kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v primeru imenovanja kandidatov za evropskega komisarja, pri čemer je Bratuškovi dvakrat dala možnost izjasnitve o osnutku zaključnih ugotovitev.

Komisija je Bratuškovi posredovala zaključne ugotovitve s poukom o pravnem sredstvu in ta teden prejela potrdilo o vročitvi.

»Štefanec se je šest let, ves svoj mandat, torej ukvarjal samo z Alenko Bratušek«

Bratuškova je v izjavi za medije v DZ spomnila, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) nasprotja interesov pri kandidaturi ni ugotovila prvič. A je upravno sodišče februarja 2016 odpravilo akt KPK in postopka ni vrnilo nazaj v odločanje komisiji. Vrhovno sodišče je septembra istega leta pritrdilo upravnemu sodišču, junija 2017 pa je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo Generalne policijske uprave, povezano s tem, je navedla Bratuškova.

Kljub temu, da je enak akt sodišče že odpravilo, bo njen odvetnik, če tega že ni storil, na upravno sodišče ponovno vložil tožbo za njegovo odpravo. Obenem je napovedala, da bo sprožila tudi odškodninsko tožbo proti Štefanecu. »Želim pa si najti način, da bo odškodnino plačal iz lastnega žepa,« je dejala in pojasnila, da je s postopkom doslej imela 15.000 evrov stroškov.

Je pa po njenih besedah tudi zanimivo, da akt ne navaja nikakršnih sankcij. Edina stvar, ki ji jo očita, je, da bi morala Bratuškova komisijo vprašati, ali lahko sodeluje na seji vlade ali ne. Tudi v tem pogledu pa se predsednica SAB s KPK ne strinja. »Štefanec se je šest let, ves svoj mandat, torej ukvarjal samo z Alenko Bratušek,« je pripomnila.