Sodišče EU je danes razsodilo o predhodnem vprašanju, ki ga je prvega julija letos prejelo od španskega vrhovnega sodišča v zvezi s primerom 50-letnega Oriola Junquerasa. Ta je bil na čelu stranke Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) na majskih evropskih volitvah izvoljen za evroposlanca. Vprašanje se je glasilo, ali Junqueras po izvolitvi uživa imuniteto ne glede na to, da je bil ob izvolitvi v priporu, ker je proti njemu potekala sodna obravnava na španskem vrhovnem sodišču zaradi njegove odgovornosti pri poskusu razglasitve samostojnosti Katalonije leta 2017.

Pravni odgovor je v španščini danes dopoldan podal predsednik evropskega sodišča, Belgijec Koen Lanaerts. Sklep pa se glasi, da je treba osebo, ki je bila uradno razglašena za izvoljeno v evropski parlament, obravnavati kot člana te institucije, ki v skladu z 9. členom protokola o privilegijih in imuniteti Unije uživa imuniteto, predvideno v njegovem drugem odstavku. Po izvolitvi 26. maja bi zato moral biti Junqueras izpuščen iz zapora in bi mu špansko vrhovno sodišče moralo dovoliti, da prevzame mandat evroposlanca. A mu 13. junija ni odobrilo izhoda iz pripora, da bi lahko v španskem parlamentu prisegel (gre za špansko posebnost) in s tem uradno potrdil svoj petletni mandat kot španski evroposlanec.

Junqueras že neupravičeno obsojen

V razsodbi je še navedeno, da v primeru Junquerasa imuniteta pomeni odpravo vsakega ukrepa začasnega zapora, ki mu je bil izrečen, preden je bil razglašen za izvoljenega evroposlanca, da bi mu omogočili prihod v evropski parlament. Težava je v tem, da je sodišče EU šele danes podalo svoj sklep o situaciji več mesecev nazaj, ko je bil Junqueras še v priporu in sodna obravnava v teku. Zdaj pa je skupaj z osmerico katalonskih politikov že pravnomočno obsojen in na prestajanju večletne zaporne kazni. Iz tega izhaja, da je bil kljub upravičeni evropski poslanski imuniteti sodno obravnavan in obsojen. Sodišče EU se ni izreklo, kaj zdaj. Danes so Junquerasova stranka ERC in druge katalonske nacionalistične stranke pa tudi sam zahtevali, da se ga takoj izpusti iz zapora.

Zagata za špansko sodišče

Španski vrhovni sodniki so se tako znašli v precejšnji zagati. Eni menijo, da se današnja razsodba nanaša na preteklo situacijo in ne more biti retroaktivna; to s pravnega vidika ni prepričljiv argument, saj so obsodili nekoga, ki je imel pravico do imunitete. Drugi se nagibajo k temu, da se ga izpusti in mu prizna evropski mandat, hkrati pa bi naj špansko vrhovno sodišče pozvalo evropski parlament, da mu odvzame imuniteto oziroma mandat. Tretji predlagajo, da parlament spremeni omenjeni protokol o imuniteti na tak način, da bi ne bilo treba spustiti Junquerasa na prostost. Kar koli že, sklep je pomemben vsaj iz dveh razlogov: eden je pritožba, ki jo obsojeni politiki nameravajo vložiti pri evropskem sodišču za človekove pravice, drugi pa je ta, da razsodba odpira nekdanjemu katalonskemu predsedniku Carlesu Puigdemontu in bivšemu ministru Toniju Cominu, ki sta bila prav tako izvoljena za evroposlanca, vrata v evropski parlament. S tem jima priznava pravico do mandata in imunitete, kar bo lahko v pomoč belgijskemu pravosodju, da utemeljeno zavrne drugo mednarodno tiralico, ki jo je proti njima izdalo špansko sodišče oktobra letos. Prav tako bo od te razsodbe imela korist nekdanja katalonska ministrica Clara Ponsati, izvoljena za evroposlanko, ki se je zatekla na Škotsko, kajti po odhodu Velike Britanije iz EU bo lahko postala članica evropskega parlamenta, v katerem bo Španiji pripadlo še pet od 27 poslanskih sedežev, ki si jih bodo razdelili po odhodu Britancev.