Parlament v Tirani je novo zakonodajo, ki jo je pripravila vlada, sprejel kljub kritikam več mednarodnih organizacij in 15 novinarskih združenj, med njimi Združenja evropskih novinarjev (AEJ).

Zakon predstavlja veliko grožnjo medijski svobodi in ne nudi praktičnih rešitev za probleme v povezavi z lažnimi novicami, propagando, sovražnim govorom in dezinformacijami, so opozorili kritiki. Vlada bi lahko preko albanske medijske agencije (AMA) vplivala na medijske vsebine na spletu. Tudi Svet Evrope je opozoril, da poostreni nadzor spletnih medijev ni v skladu z njihovimi standardi.

Premier Edi Rama poudarja, da je cilj dveh novih zakonov boj proti lažnim novicam ter da je nova zakonodaja popolnoma v skladu z mednarodnimi standardi. "Naš cilj je postaviti standarde tako, da bodo upoštevane človekove pravice," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je sicer v torek pred sprejetjem zakonodaje opozorila, da nekaj členov ni v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi na področju spoštovanja človekovih pravic in svobode medijev. Tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je opozorila na pomanjkljivosti predloga zakona.

Albanska vlada je sporna zakona pripravila brez posvetovanja z novinarskimi združenji in v tajnosti. Po novi zakonodaji lahko AMA med drugim ukaže zaprtje spletnih portalov brez potrebne pravne podlage ali naloži globo. S tem je bolj verjetna tudi samocenzura, opozarjajo predstavniki medijev.

Vlada Edija Rame pa načrtuje tudi uvedbo davka na spletne medije v višini 20 odstotkov, za televizijo pa šest odstotkov.