Predsednik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Kovačič je izpodbijanje poroštvenega zakona napovedal že v torek ob srečanju s predsednikom DZ Dejanom Židanom. Potem ko so poslanci zakon v sredo potrdili, je somišljenike pozval, da do vključno 25. decembra prispevajo podpise za referendumsko pobudo. Kovačič je hkrati spisal ustavno pritožbo in sodišče pozval, naj uveljavljanje in izvajanje tega zakona nemudoma zadrži.

Po Kovačičevem prepričanju sicer zakon ne omogoča postavitve jasnega referendumskega vprašanja, saj volivec lahko zavrne ali potrdi le poroštvo za oba projekta hkrati, čeprav enega podpira in drugega zavrača. "To dejstvo pomeni nedopusten vpliv na udeležbo volivcev in izid glasovanja in pritisk na potrditev ali zavrnitev zakona," je prepričan.

Ko je nadaljeval v pritožbi, s tem neustavnosti in nezakonitosti še ni konec. "Za zbiranje podpore za referendum imamo na razpolago samo sedem dni, pri čemer pa se zbiranje podpisov nezakonito, vendar po uradni razlagi, zaključi že pred iztekom zadnjega dneva. Namreč v DZ jih je treba oddati do 16. ure, tokrat celo na praznični dan, ko pošta ne deluje in torej prispelih podpisov sploh ne morem sprejeti in vložiti v DZ," ugotavlja Kovačič.

Ker tovrstne zlorabe zakona o referendumu in kršitve ustave po Kovačičevih navedbah v zgodovini referendumov v Sloveniji še ni bilo, poziva in prosi ustavno sodišče, da nemudoma zadrži uveljavljanje in izvajanje tega zakona in do nadaljnjega zadrži postopek njegovega sprejemanja.

Na morebitno Kovačičevo referendumsko pobudo pa so že pripravljeni na Koroškem. Koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik je napovedal, da se bo iniciativa aktivno vključila v referendumsko kampanjo in zagovarjala sprejem poroštvenega zakona za tretjo razvojno os.

"Korošci ne bomo dopustili, da bi se na plečih pozabljene regije lomila kopja in zganjal politični populizem. Koroška potrebuje upanje, ki ga prinaša gradnja tretja razvojne osi," so zapisali v sporočilu.

Bratuškova: vsak ima pravico spisati in predlagati ustavno presojo

V mladinski iniciativi so sicer pozdravili odločitev poslancev in izrazili pričakovanje, da se bo gradnja hitre ceste na Koroško začela v čim krajšem možnem času. "Gre za enega ključnih premikov v projektu tretje razvojne osi po 15 letih, od kar se je postopek pričel," so zapisali.

Ob tem je Verhovnik spomnil, da je ta korak šele začetek zahtevne poti za izgradnjo prvega odseka hitre ceste na Koroško. V nadaljnjih aktivnostih bo treba vložiti še veliko naporov za prostorsko umeščanje odseka hitre ceste med Slovenj Gradcem in Holmcem, je dodal.

Ustavno pritožbo in napoved novega referenduma je po današnji seji vlade komentirala tudi ministrica za infrastrukturo Bratuškova in izpostavila, da ima vsak pravico spisati in predlagati ustavno presojo, da pa parlamentarna zakonodajno-pravna služba ni niti z eno črko opozorila, da bi bil lahko ta zakon ustavno sporen. "Tudi sama sem prepričana, da ni," je dodala.

"Seveda pa morajo ljudje vedeti, da ta zakon ni zakon o tem, ali se bosta projekta gradila ali ne, ampak je samo najcenejša možna finančna konstrukcija za oba projekta," je poudarila. Bratuškova verjame, da tudi Kovačič po dveh neuspehih na referendumih razume, kaj zakon pomeni. "In da ne bi slučajno zavajal ljudi, da neuveljavitev tega zakona pomeni zaustavitev kateregakoli od teh dveh projektov," je opozorila.

Neuveljavitev zakona bi sicer po njenih besedah pomenila velik problem za tretjo razvojno os, "ker Dars pravi, da nima dovolj zmogljivosti za zadolževanje brez poroštva". Za projekt drugi tir pa po pojasnilih ministrice to preprosto pomeni, da bi morala država s še 417 milijoni evrov dokapitalizirati podjetje 2TDK in na ta način zagotoviti dodatna finančna sredstva.

"Gospod Vili Kovačič in tisti, ki se mu bo morda pridružil, bo pač na svoja ramena moral prevzeti strošek referenduma, če o njem razmišlja, in potem verjetno tudi strošek dražjega zadolževanja pri teh dveh projektih," je sklenila ministrica.

DZ je sicer poroštveni zakon v sredo potrdil z 59 glasovi za in sedmimi proti. Zakon za projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom predvideva do 417 milijonov evrov poroštva, za dva odseka tretje razvojne osi - hitro cesto med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom - pa do 360 milijonov evrov poroštva.