Skupno izredno sejo obeh odborov so na zahtevo SDS sklicali minuli četrtek. A so poslanci koalicijskih poslanskih skupin napovedali obstrukcijo. Zahtevajo namreč, naj odbor za notranje zadeve najprej zaključi septembrsko redno sejo, na kateri so prav tako razpravljali o migracijah.

Predsednik odbora za notranje zadeve Zvonko Černač (SDS) je ta predlog tedaj zavrnil, poslanci koalicije in tudi Levice so zato skupno sejo zapustili. Seja se je nadaljevala v prisotnosti poslancev SDS, NSi in SNS, ki so opravili razpravo, glasovanje pa zaradi nesklepčnosti ni bilo možno.

Tudi današnji poskus, da bi sejo dokončali, je bil neuspešen, saj poslancev koalicije in Levice tudi tokrat ni bilo. Zato so navzoči člani obeh odborov izglasovali predlog za sklic korespondenčne seje, na kateri bi opravili glasovanje o sklepih SDS.

Na seji minuli četrtek je sicer minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pojasnil, da se policija in vojska od avgustovskega poskoka števila nezakonitih prehodov meje pripravljata tudi na možnost aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev pooblastil vojski za varovanje meje. Migracije so medtem upadle, zato v tem trenutku razloga za to ne vidijo.