Demokratska večina v predstavniškem domu ameriškega kongresa je po celodnevni docela strankarsko obarvani razpravi v noči na četrtek po našem času izglasovala obe točki ustavne obtožnice proti predsedniku Donaldu Trumpu, s katerima ga bremeni zlorabe oblasti in oviranja kongresnega dela. Saga, dejansko začeta že ob Trumpovi izvolitvi, se je tako prevesila v vrhunec, ki ga mediji vsi po vrsti razglašajo za zgodovinskega, saj bo senat šele tretjič od sprejema ustave leta 1788 odločal o odstavitvi predsednika, da bi jo prvič izglasoval, pa (vsaj za zdaj) stvarne možnosti ni.

O točkah obtožnice so poslanci glasovali ločeno, podprli pa so ju z 230 glasovi proti 197 oziroma 229 proti 198. Od 233 demokratov sta le Collin Peterson iz Minnesote in Jeff Van Drew iz New Jerseyja zavrnila obe točki, Jared Golden, predstavnik Maina, pa eno. Strogo strankarsko glasovanje je »prekršila« še donedavna kandidatka za demokratsko nominacijo na predsedniških volitvah 2020, Justin Amash iz Michigana pa je za ustavno obtožbo glasoval že kot bivši republikanec, saj se je preoblekel v neodvisneža.

Trump je bil v trenutku glasovanja s svojimi privrženci na zborovanju v Michiganu, kjer je leta 2016 Hillary Clinton premagal le za pičlih 0,23 odstotka. V dveurnem govoru je tako kot vedno zavrnil vsakršno misel, da je med svojim bivanjem v Beli hiši storil karkoli narobe, se hvalil z gospodarskimi in zaposlitvenimi rezultati ter vztrajal pri že oguljeni frazi o demokratskem lovu na čarovnice. V sami parlamentarni razpravi Američani niso slišali ničesar novega v primerjavi z že slišanim in tudi videnim, največ razburjenja pa je sprožil republikanec Barry Loudermilk iz Georgie, ki je Trumpa primerjal s Kristusom, demokrate pa razglasil za slabše od Poncija Pilata, ki je Jezusu vsaj dal priložnost, da se brani. Replika demokratov je bila pričakovana: Trumpa in njegove najbližje podpornike so vabili v kongres, a možnosti za obrambo ni izkoristil.

Kakšne bodo nadaljnje poteze demokratov po izglasovani obtožbi, ni povsem jasno. Njihova voditeljica v predstavniškem domu Nancy Pelosi je dala vedeti, da je še ne bo takoj posredovala senatu, očitno z namenom, da prej določijo pravila njene obravnave. Vodja večinskih republikancev v senatu Mitch McConnell namreč ne skriva, da bi njegova stranka rada hitro in čim bolj potiho pospravila obtožbo v predal in se posvetili lakiranju Trumpovega lika v volilnem letu.