Ob 20:00 uri je bilo vse pozabljeno; vprašanje, ali Španija ali Katalonija, nemiri na ulici, prestavitev tekme, ki bi morala biti na sporedu že 26. oktobra, drugačen protokol pred tekmo … Igralci so vse to pustili za seboj in težko pričakovani, že 276. po vrsti, če upoštevamo vsa tekmovanja, in 179. el clasico v španskem prvenstvu na stadionu Camp Nou se je pričel.

Pique in Ramos preprečila zadetek na golovi črti

Na začetku je izgledalo, kot da bi vsi moteči dejavniki igralce malenkost vrgli s tira, saj smo bili priča dokaj zaspanemu nogometu, ki pa se je razživel v nadaljevanju. Barcelona je pričakovano vodila ritem igre, Real pa je prežal na protinapade. Prvi strel v okvir vrat smo videli v 10. minuti, ko je Isco podal do Karima Benzemaja, ki je streljal preveč po sredini vrat in Marc Andre Ter Stegen je strel brez težav ubranil. Na drugi strani je hiter protinapad izvedla Barcelona, po katerem so domači zahtevali najstrožjo kazen, a videosodnik (VAR) je pokazal, da je kapetan gostov Sergio Ramos pravilno posredoval v svojem kazenskem prostoru in ni igral z roko.

Najbolj nevarna akcija prvega polčasa se je sicer zgodila v 18. minuti, ko je Real izvajal kot. Do izjemne priložnosti v kazenskem prostoru je prišel Casemiro, ki je streljal z glavo, njegov strel pa je z golove črte izbil Gerard Pique, ki je bil na tekmi še dodatno motiviran, saj je velik zagovornik samostojne Katalonije. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa je bilo več nevarnega prometa pred in v kazenskem prostoru Barcelone, a je bila domača obramba vedno na mestu.

Domači so svoj najbolj nevaren napad izpeljali v 31. minuti, ko se je najprej s posredovanjem izkazal Thibaut Courtois, nato pa je na golovi črti po strelu Lionela Messija posredoval še Ramos. Tribune so vnovič vzdihnile v 41. minuti, ko je fantastično v kazenski prostor podal Messi, Jordi Alba pa je s strelom s prve za las zgrešil okvir vrat. Ritem igre je vse bolj naraščal, zadetek je visel v zraku, a v prvem polčasu ga nismo dočakali. V 44. minuti se je z izjemno obrambo po strelu Federica Valverdeja izkazal domači vratar Ter Stegen in prvi polčas se je končal z izidom 0:0.

VAR preprečil zmago Realu

Tudi drugi polčas se je začel tako kot prvi – zaspano. Igralci so potrebovali približno 15 minut, da so ponovno začeli resneje pogledovati proti golu. Prav v 60. minuti je samo slab sprejem Messija preprečil spremembo izida. Barcelona je izpeljala bliskovit napad po levi strani, po podaji Antoinea Griezmanna je izjemno podajo prejel prejemnik zlate žoge Messi, ki pa se tokrat ni izkazal. Slabo je sprejel žogo in izjemna priložnost je splavala po vodi. Takoj za tem bi kmalu obveljalo pravilo, kdor ne da, dobi, a igralci Reala niso uspešno zaključili protinapada, ko so trije napadalni igralci gostov krenili v napad proti dvema domačima branilcema.

Igra se je razživela in obe ekipi sta z odprtimi kartami odšli po vodilni zadetek. Nov nevaren napad je izpeljala Barcelona, a Frenkie de Jong po izjemni dvojni podaji z Luisom Suarezom ni zadel. Igra se je znova preselila na drugo stran igrišča, Barcelona pa se lahko le VAR-u zahvali, da je izid ostal 0:0. Gareth Bale je po podaji Ferlanda Mendya zadel nebranjen del mreže, a je posnetek pokazal, da se je Mendy znašel v prepovedanem položaju.

Po nekaj minutnem divjanju po igrišču gor in dol, so se strasti ponovno umirile. Tik pred koncem tekme sta obe ekipi še enkrat močneje pritisnili proti vratom nasprotnika, a se ni več zgodilo nič vrednega omembe. Ekipi sta tako veliki derbi zaključili z neslavnih 0:0.