Ob prihajajočem družinskem prazniku lahko malce pokukamo čez planke in pogledamo, pod težo česa se šibijo praznično pogrnjene mize po svetu. Pri nas je bila že v predkrščanskih časih navada, da se je ob zimskem solsticiju, ki mu danes pravimo tudi božič, nekoč pa so v teh dneh častili boga sonca, na mizo postavilo lepo okrašen praznični kruh poprtnik ali poprtnjak. Ob tem se je od nekdaj jedlo najboljše, kar je bilo pri hiši, denimo puran ali gos, razne pečenke, divjačina, ribe…, v mestih pa tudi polenovka s krompirjem. Na Češkem, v Nemčiji in Avstriji pogosto pripravijo file krapa, ki ga najprej namočijo v mleko, da izgubi značilno aromo, nato pa pokapajo z limonovim sokom, panirajo in ocvrejo. Na Poljskem pripravijo natanko dvanajst brezmesnih jedi, na Danskem raco ali svinjsko pečenko, Finci jedo šunko ali dimljeno ribo, Madžari ribji paprikaš, Italijani testenine in ocvrte jegulje, Slovaki vaflje z medom in svežim česnom ter zeljno juho z gobami, Švedi marinirane ribe, Filipinci pršut, Japonci pa ocvrto perutnino in obvezno – jagodno torto! Nemara se vam bo prilegel puran po tokratni recepturi.