Puran z mesnim nadevom
Potrebujemo
5 kg težkega, dobro očiščenega purana (daleč najokusnejši so iz domače, proste, ekološke reje), 2 večji čebuli, 2 stebli zelene, 2 večja korenčka, ekstra deviško oljčno olje, morsko sol, sveže zmlet pisani poper, nekaj svežih vršičkov rožmarina. Za nadev še 300 g zmlete kakovostne govedine ali teletine (denimo pleče, dodamo pa lahko še malo jetrc), 2 večji čebuli, 3 stroke česna, 1 veliko pest svežih krušnih drobtin, 1 mandarino brez pešk ali očiščeno jabolko ali suhe slive brez koščic, 1 dl refoška, ekstra deviško oljčno olje, morsko sol, sveže zmlet pisani poper, ščep sveže naribanega muškatnega oreška, nekaj listov (po možnosti svežega) žajblja.
priprava
Purana vzamemo iz hladilnika uro pred pripravo, da se segreje na sobno temperaturo. Dobro ga operemo in tudi od znotraj dobro osušimo s papirnatimi brisačami. Poškropimo ga z oljem ter z vseh strani, tudi med pregibi, dobro natremo s soljo in poprom. Čebulo, zeleno in korenček narežemo na večje kose. Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo in se lotimo nadeva. Čebulo in česen ločeno drobno sesekljamo. Čebulo počasi popražimo na olju v veliki ponvi. Na koncu dodamo česen, in ko zadiši, prilijemo vino, premešamo in kuhamo, da tekočina izpari, nato pa začinimo z večjim ščepom soli, poprom, muškatnim oreškom in sesekljanimi žajbljevimi listi. Premešamo in pražimo še minuto, nato pa predevamo v veliko skledo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Dodamo meso in drobtine ter dobro pregnetemo z rokami. Puranu pri vratu privzdignemo kožo in v odprtino natrpamo polovico nadeva. Kožo porinemo nazaj in zavihamo čez odprtino. Purana obrnemo ter v večjo odprtino izmenično dajemo po reženj mandarine ali jabolka ali suho slivo, nekaj listkov rožmarina in nekaj nadeva, dokler nam tega ne zmanjka. Pripravljeno grobo narezano zelenjavo razporedimo na dno pekača in obrizgamo z malo olja ter na to položimo purana. Pokrijemo s pokrovom in porinemo v pečico, temperaturo znižamo na 180°C. Čas peke purana odmerimo na 35 do 40 minut na kilogram, kar za pet kilogramov pomeni približno 3 ure in 20 minut. Vsakih 20 minut dvignemo pokrov in purana prelijemo s sokom, ki se nabere na dnu pekača. Po dveh urah pokrov odstranimo, da se koža zlato in hrustljavo zapeče. Ko purana vzamemo iz pečice, v najdebelejši del stegna zapičimo oster nožič. Če pritečejo bistri sokovi (nikakor ne rdečkasti!) in je meso povsem mehko, je puran dovolj pečen, sicer ga še za 10 minut porinemo nazaj v pečico. Ko je zagotovo pečen, naj v toplem pekaču počiva eno uro, medtem pa pripravimo poljubno krompirjevo oziroma zelenjavno prilogo, ki jo lahko na postreženem krožniku prelijemo s precejeno omako iz pekača.