V 70. letih prejšnjega stoletja je tedanji kustos v Dolenjskem muzeju Tone Knez, začetnik izkopavanj na znameniti Kapiteljski njivi, začel zbirati plakate z arheološko vsebino. Edinstvena zbirka danes šteje že več kot 1100 primerkov, kar je največ ne le v Sloveniji, ampak najverjetneje celo v Evropi, pravijo v Dolenjskem muzeju. Prvi plakati so bili z območja tedanje Jugoslavije, danes pa so v zbirki plakati iz 23 evropskih držav iz obdobja od 60. let do danes.

Ker ne gre »zgolj« za plakate, ampak za prave muzejske eksponate, jih Dolenjski muzej skrbno hrani v svojem depoju, kjer čakajo na morebitno razstavo. V minulih desetletjih so pripravili že štiri v Novem mestu in Ljubljani. »Plakati tematsko predstavljajo arheološke razstave, izkopavanja, najdišča, posamezne predmete, različne kulture, muzeje, zbirke, kongrese. Vsebina časovno zajema obdobje od prvega pojava človeka do sodobnosti,« pravi arheolog in kustos v Dolenjskem muzeju Borut Križ.

Kot dodaja, plakat danes ni več zgolj »množični informativni element«, kar je bila njegova funkcija v preteklosti, ampak se je z novimi elektronskimi mediji preoblikoval v estetski dodatek arheološkega dogodka. »Tako plakati danes nastajajo v posameznih primerkih in ne več v večjih nakladah,« pravi. Po svoji oblikovni plati so arheološki plakati po Križevih besedah tako celo bližje umetnostni zgodovini kot arheologiji.

Primerki iz vse Evrope

Zbiranje plakatov sloni predvsem na prijateljskih povezavah z arheologi iz Slovenije in tujine. Na tak način so jih pridobili največ, se pa lahko pohvalijo tudi z donacijami. Leta 2011 je muzej iz Innsbrucka dolenjskim kolegom podaril zbirko 230 arheoloških plakatov, leto pozneje jim je 20 plakatov podaril še Arheološki muzej iz Zagreba.

Kot dodaja direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik, predstavlja njihova zbirka dobro osnovo za kakšno razstavo v prihodnosti, bodisi po tematikah, obdobjih, regijah. »Gre za izjemno obsežen in z zgodovinskega stališča dragocen material, ki se ga da obdelati na različne načine,« dodaja Dokl-Osolnikova.

Pred dnevi je ob podpisu sporazuma o sodelovanju Muzej antičnega stekla iz Zadra Dolenjskemu muzeju podaril še 30 plakatov. Novomeški arheologi s kolegi iz zadrskega muzeja, ki po besedah ravnatelja muzeja Iva Fadića hrani več kot 6000 predmetov antičnega pa tudi sodobnega stekla, sicer sodelujejo že dolgo. »To sodelovanje bi radi nadaljevali predvsem z izmenjavo razstav in izkušenj z arheološkega področja. Z današnjim podpisom smo se zavezali k sistematičnemu sodelovanju tako v strokovnem smislu kot pri dogodkih,« dodaja Dokl-Osolnikova.