Vendar je to le del zgodbe, tisti navidezno zabavni in privlačni del prazničnega iskrenja, piše Tjaša Lampret v novi številki Nedelkjskega dnevnika. Tisti, ki zanemari, da statistika vsako leto zabeleži primere najhujših poškodb, ki so posledica lovljenja trenutkov kratkotrajne pirotehnične zabave. Med žrtvami so pogosto mladoletniki, ki jih uporaba pirotehničnih izdelkov lahko zaznamuje za vse življenje.

Opekline, raztrganine, trajna ali začasna izguba sluha, poškodbe oči ali izguba vida, amputacija vrhnjih delov ali celih prstov, morda celo roke, globoke rane na rokah, ki prizadenejo tudi tetive, kar pomeni težave z raztegovanjem in gibljivostjo. Ne sliši se prav nič privlačno in zabavno, kajne? Ampak to so le najhujše nesreče, ki jih lahko povzročijo petarde in doma narejeni pirotehnični izdelki, ki sta jih naštela dr. Simon Herman, travmatolog na UKC Ljubljana, in Daniel Jug iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU). Sploh doma narejeni pirotehnični izdelki so še posebno nevarni, ker so nestabilni, je opozoril Jug ob letošnji skupni akciji policistov, zdravnikov, inšpektorjev in gasilcev, s katero opozarjajo na hude posledice nepremišljene uporabe pirotehničnih izdelkov. Čeprav so petarde najrazličnejših moči, kategorije 2 in 3, v Sloveniji prepovedane, se leto ne obrne naokoli, ne da bi po naših ulicah donelo pokanje najrazličnejših jakosti.

Prav nič zabaven in privlačen opis najhujših posledic uporabe prepovedanih petard pa ljudi ne odvrne, da jih ne bi naročevali prek spleta iz drugih držav ali jih kupovali v sosednjih državah z bolj sproščeno zakonodajo na tem področju. Policija to odsvetuje, saj ste v obeh primerih v težavah, ker kršite zakon.

»Zavedati se moramo, da smo po vrnitvi iz Avstrije ali s Hrvaškega, kjer smo kupili pirotehniko, v Sloveniji v prekršku,« je opozoril Igor Juršič z inšpektorata za notranje zadeve, ki deluje pod okriljem ministrstva za notranje zadeve. Globa znaša od 400 do 1200 evrov. Je prepovedano pokanje vredno tega denarja? Odgovor na to ve vsak zase.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Katoliški duhovniki se že poročajo

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako v Sloveniji živi grkokatolik Mihajlo Hardi, ki je bil poročen in ima otroke, koliko glob so si že nabrali slovenski ribiči v Piranskem zalivu, kaj ponuja pravljična dežela Gorajte na Gorenjskem, kaj se obeta v primeru raziskovanja umora v Tekačevem, kaj se lahko v današnjem času zgodi človeku, ki zaradi stresa in naporov preprosti izgori… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.