Letni načrt upravljanja turizma, ki ga je pripravil Slovenski državni holding (SDH) in od julija čaka na potrditev vlade, naj bi predvideval lastniško in upravljalsko konsolidacijo naložb države v turističnih družbah na posebnem holdingu.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je že ustanovila posebno družbo, na katero naj bi po potrditvi letnega načrta prenesla lastništvo družb Istrabenz Turizem in Thermana, ta dva deleža pa naj bi se po načrtih SDH že takoj ponudila zasebnim vlagateljem.

A DUTB želi, da bi zaradi maksimiranja vrednosti iz lastništva izstopila šele takrat, ko bi se že pokazali sinergijski učinki, ki bi bili rezultat prestrukturiranja družb. »Od SDH pričakujemo, da se bodo upoštevali tudi cilji DUTB in države,« je povedal.

»Istrabenz Turizem in Thermana predstavljata skoraj petino premoženja DUTB in mi si, dokler smo lastniki, želimo zadržati vpliv pri sprejemanju odločitev,« je dodal Pirc.

O tem, kdo bi bil primeren za prestrukturiranje in kasnejše upravljanje holdinga - po načrtu, ki je v vladni obravnavi, naj bi bil to SDH - je dejal: »DUTB ima vsekakor zelo dobra in strokovna znanja za prestrukturiranje podjetij ter tudi upravljalske kompetence ... Bo pa to odločitev vlade.«

Ali je to stališče DUTB glavni razlog, da vlada o načrtu še ni odločila, Pirc ni želel ugibati. »To je vprašanje za vlado. Mi smo povedali svoje pomisleke,« je povedal.

Poudaril je, da glede tega »ni nobene vojne« med DUTB in SDH ter da želijo zgolj združiti kompetence DUTB in SDH ter tako poskrbeti za interese DUTB, države in državljanov.

DUTB ocenjuje, da bi za delež v Istrabenz Turizmu v naslednjih letih, po ustvarjenih sinergijah, lahko iztržili tudi od 20 do 30 milijonov evrov več. Za Thermano tega podatka trenutno ne želijo razkriti.

Državni turistični holding naj bi pod eno streho združil Savo Turizem (s predvidoma pripojenimi Hoteli Bernardin), Istrabenz Turizem, Thermano, Terme Olimia, Unitur, Adrio Ankaran in Hitovo hčerinsko družbo Hit Alpinea.

STA bo sicer celotni pogovor z glavnim izvršnim direktorjem DUTB objavila predvidoma v petek.