Von der Leynova je na twitterju zapisala, da je Johnsonu v telefonskem pogovoru čestitala za zmago na četrtkovih parlamentarnih volitvah. "Strinjala sva se, da bomo začeli pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom takoj, ko bo mogoče," je sporočila. "Združeno kraljestvo bo vedno prijatelj, partner in zaveznik," je dodala.

Johnsonovi konservativci bodo po zmagi z udobno večino lahko 31. januarja izpeljali brexit, nato pa bodo sledila pogajanja o prihodnjih odnosih med Brusljem in Londonom. Ta morata zaključiti do konca prehodnega obdobja, ki se bo izteklo konec prihodnjega leta.

50. člen pogodbe o EU, ki govori o izstopu države članice iz unije, sicer določa, da se prehodno obdobje lahko podaljša enkrat, in sicer največ za leto ali dve. V tem prehodnem obdobju bo EU obravnavala Združeno kraljestvo kot državo članico EU, z izjemo udeležbe v institucijah in sodelovanja pri odločanju.

Nova predsednica Evropske komisije, ki je položaj prevzela v začetku meseca, pa je danes po telefonu govorila tudi z ameriškim predsednikom, s katerim sta se pogovarjala o odnosih med EU in ZDA. "Prepričana sem, da sta tesno prijateljstvo in sodelovanje med Evropo in Združenimi državami ključna za vzajemen uspeh. Oba želiva pravično partnerstvo," je zapisala na twitterju. Dodala je, da se že veseli srečanja s Trumpom v začetku leta 2020.

ZDA in EU se pogajata o omejenem trgovinskem dogovoru, in sicer zgolj o odpravi carin na industrijske izdelke, tudi avtomobile, ne pa tudi o kmetijskih proizvodih.

Pogajanja temeljijo na dogovoru ameriškega predsednika Donalda Trumpa in tedanjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja julija lani, ki je preprečil trgovinsko vojno med EU in ZDA. Ta je pretila po uvedbi novih ameriških carin na jeklo in aluminij in ob ameriških grožnjah uvedbe novih carin na avtomobile.