"Zaradi rdeče luči na začetku avtomatskega postopka sojuzovega sistema izstrelitve so operacije za danes končane," je direktor francoskega podjetja Stephane Israel zapisal na twitterju. Kasneje so v podjetju pojasnili, da je bil avtomatski postopek prekinjen eno uro in 25 minut pred predvideno izstrelitvijo.

V Rusiji izdelana raketa in njen tovor sta v "povsem varnem stanju pripravljenosti" so navedli na spletni strani.

Ruska vesoljska agencija Roskozmos je ob tem sporočila, da so sprožili preiskavo, da bi rešili težave. Izstrelitev iz izstrelišča v Francoski Gvajani so preložili na sredo ob 9.54 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sojuzu bi moral v vesolje med drugim poleteti 30-centimetrski satelit Cheops, ki bo proučeval planete izven našega Osončja. Opazovali bodo svetle zvezde, za katere že vedo, da okoli njih krožijo planeti. Posvetili se bodo planetom, ki so večji od Zemlje in manjši od Neptuna. Ugotoviti nameravajo natančno velikost planetov in nato na podlagi tega in drugih informacij določiti njihovo gostoto.

Podjetje Arianespace je imelo sicer julija že težave z raketo Vega, ki je kmalu po izstrelitvi padla na Zemljo. S takšno raketo bosta predvidoma konec marca 2020 v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD.