Charlie Bosco, angleški komentator tekem svetovnega pokala v športnem plezanju, se je »moral« poleti braniti pred obtožbami, da je obseden s slovensko šampionko Janjo Garnbret. »Še nikoli nismo videli česa takega, niti verjetno ne bomo v prihodnosti, zato zgolj uživam v neverjetnosti njenih dosežkov,« je odgovoril kritikom.

Lani je bila Garnbretova skupna zmagovalka svetovnega pokala, zmagala je v težavnostnem plezanju, na svetovnem prvenstvu je osvojila zlato v balvanih, srebro v težavnosti in zmagala v kombinaciji hitrostne, balvanske in težavnostne discipline, »olimpijskem formatu«, v katerem bodo športni plezalci tekmovali na OI v Tokiu. Letos je bila še boljša. Na svetovnem prvenstvu je zmagala v balvanih, težavnosti in olimpijski kombinaciji. To ni pred njo uspelo še nikomur.

Japonski mediji jo neprestano oblegajo. »Ne vem, kaj pravzaprav želijo izvedeti od mene, vsi me sprašujejo le, zakaj sem tako močna,« pravi Korošica, ki bo marca dopolnila šele 21 let. A je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu v finalu olimpijske kombinacije že najstarejša. »Malo v šali sem se vprašala, ali ni že čas, da se upokojim,« je dejala. Seveda pride prej na vrsto boj za zlato olimpijsko kolajno, ki ni tako samoumevna, kot se nam zdi, razvajenim od njenih neprekosljivih uspehov. Na sceno stopajo nove najstnice, Korejka Chaehyun Seo, Japonka Ai Mori in huda ekipa od Janje leto mlajših Slovenk: Mia, Lučka, Urška, Vita… Vse reprezentančne kolegice občudujejo Janjino »noro« predanost treniranju, enemu od njenih ključnih načel, poleg zbranosti, vizije in, najpomembnejšega, uživanja v plezanju.

Nihče pred Garnbretovo še ni zmagal na vseh šestih balvanskih tekmah svetovnega pokala. Njej je to uspelo letos. Na zadnji tekmi, junija v Vailu, ko je bilo vse na kocki, je med plezanjem zadnjega balvana naredila gib, ki se je zdel neverjeten: če ji ne bi uspel, bi zapravila zmago. »Gib je bil res tvegan, a sem se vanj dala stoodstotno, izkazal se je za dobro rešitev in niti za trenutek nisem podvomila, da ga ne bi zmogla,« je pojasnila. »Pri plezanju se mi zdi zelo pomembno, da se igraš in res uživaš.« Zato je Janja Garnbret s svojim dinamičnim, moči polnim slogom plezanja tako nedosegljivo najboljša.

Skupaj z Domnom Škoficem, našim najuspešnejšim tekmovalcem v težavnosti, v Radovljici gradita svoj plezalski center. Postati želi trenerka in svoji ekipi otrok pomagati pri uresničitvi njihovih športnih ciljev. Si lahko predstavljate boljšo možnost za svojega otroka?