Dolgoletna kalvarija 45-letne Hrvatice se je s prijetjem hrvaških sester, starih 57 in 54 let, prejšnji četrtek končala. Zloraba je s fizičnim spopadom dosegla vrhunec, žrtev pa je ženski prijavila policiji. Ti skoraj niso mogli verjeti zgodbi, ki jim jo je razkrila. Njen začetek sega v avgust 2015, ko sta jo sesti Ljiljana in Jasenka zaposlili v svojem podjetju, ki se v okolici Zaprešića ukvarja z izdelavo betonskih izdelkov. Predala jima je večji del plače, v njuni hiši pa dodatno opravljala gospodinjska dela, česar seveda v njeni pogodbi o zaposlitvi ni bilo. Prostih dni ni imela, delala je od jutra od večera. Tudi konec tedna in za praznike, ob tem pa životarila z minimalno količino hrane, ki sta ji jo odmerili.

Po pisanju hrvaških medijev sta sestri svoji »sužnji« zaplenili mobilni telefon in ji prepovedali stike z družino. Ljiljana, starejša od sester, naj bi ji zasegla tudi vso zdravniško dokumentacijo ter ji ob poškodbi zabičala, naj zdravnikom nikar ne pove, da se je to zgodilo na delovnem mestu. Kljub predpisanemu strogemu mirovanju je bila 45-letnica tri dni kasneje že v polnem delovnem pogonu.

Zagrebška policija je sestri prijela zaradi suma trgovine z ljudmi, ugrabitve ter finančnega izkoriščanja in zlorabe delovne sile prejšnji teden. Ugotovili so, da je bila prvotna pogodba za delo sicer res podpisana soglasno, a da sta sestri že od začetka načrtovali zlorabo težkega položaja, v katerem se je znašla 45-letnica. Zaposlili sta jo, da bi odplačala znančev dolg sestrama, s katerim sama ni imela nič. Kakšne so bile druge okoliščine in zdravstveno stanje tako žrtve kot njenih »gospodaric«, za zdaj ni znano. tak